Czarny czosnek wytwarzany jest z normalnego, swiezego czosnku, jednak poddawany jest temperaturze ok.65stopni i wilgotnosci powyzej 85stopni przez dluzszy czas dzieki czemu nabywa dodatkowych wlasciwosci, ktorych nie wykazuje zwykly bialy czosnek. Jakich?o tym ponizej.
Wlasciwosci przeciwnowotworowe czarnego czosnku
- Hamuje wzrost komórek bialaczki.
- Hamuje wzrost i powoduje apoptoze komorek nowotworowych jelit(hamuje sciezke sygnalowa PI3K/Akt)
- Zmniejsza wzrost komórek bialaczki i powoduje ich smierc(aktywuje kaspaze 3(mozliwe) i 8 powodujaca smierc komorek rakowych)
- W przypadku nowotworów ukladu pokarmowego wykazuje dzialanie przeciwrakowe pobudzajac enzymy antyoksydacyjne oraz wykazujac dzialanie immunomodulacyjne
- Moze uwrazliwiac komorki raka pluc na radioterapie(ma to prawdopodobnie zwiazek ze zmiana aktywnosci bialek smierci i przezycia komorek – Bax oraz Bcl-2)
Czarny czosnek a otylosc
- Redukuje insulinoopornosc
- Niweluje hiperglikemie i polepsza funkcjonowanie komorek beta trzustki.
- Reguluje poziomy glukozy poprzez wplyw na geny Nrf2-Keap1
- U cukrzyków pobudza enzymy antyoksydacyjne – dysmutazne nadtlenkowa(SOD) i peroksydazje glutation (GSH-px) oraz katalaze(CAT) co samo w sobie moze zapobiegac cukrzycy jak i niwelowac jej skutki uboczne jesli juz sie pojawi.
- Posiada dzialanie hepatoprotekcyjne, nefroprotekcyjne, obniza poziomy lipidow, zapobiega otylosci (przynajmniej u myszy karmionych dieta wysokotluszczowa). Wiele innych badan potwierdza jego dzialanie hepatoprotekcyjne
- Reguluje metabolizm lipidów poprzez zahamowanie lipogenezy i promowanie lipolizy w adipocytach(komórki tluszczowe) – wykazuje tym samym dzialanie zapobiegajace otylosci.
- Bakteria probiotyczna lactobacillus bulgaricus dziala synergicznie z czarnym czosnkiem zwiekszajac jego zdolnosci antyoksydacyjne oraz powstrzymuje przed rozwinieciem sie cukrzycy.
- Przeciwdziala otylosci (moze zwiekszac wykorzystanie tlenu przez organizm) – zwieksza aktywnosc metaboliczna komorek macierzystych tkanki tluszczowej
Pozostale wlasciwosci prozdrowotne czarnego czosnku
- Hamuje dzialanie acetylcholinoesterazy – enzymu ktory rozklada acetylocholine odpowiedzialna za miedzy innymi pamiec czy prawidlowe funkcje miesni. Sugeruje sie iz moze miec dzialanie protekcyjne w chorobach neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera.
- Wykazuje dzialanie antygenotoksyczne.
- Hamuje nadmierna aktywnosc makrofagow(hamuje cytokiny prozapalne IL-6,TNF alfa czy tez prostaglandyne E2, COX-2, iNOS,NF-kb) przez co moze miec zastosowanie w przypadku kontaktowych chorob skórnych/alergii.
- Zwieksza aktywnosc dysmutazy nadtlenkowej (SOD), glutation peroksydazy(GSH-Px) oraz reduktazy glutationowej (GSH-Rd) ale i rowniez poziomy cytokin prozapalnych TNF alfa i IL-1 w watrobie – pomimo tego wykazuje dzialanie hepatoprotekcyjne.
- 5-Hydroxymethylfurfural (5-HMF) to substancja zawarta w czarnym czosnku, wykazujaca dzialanie przeciwzapalne wywolane lipopolisacharydem bakteryjnym LPS. Redukuje aktywnosc sciezek sygnalowych stanu zapalnego MAPK, NF-kB i Akt/mTOR(w tym takie mediatory stanu zapalnego jak iNOS czy COX-2 który redukuje np.aspiryna).
- Poprzez swoje dzialanie antyoksydacyjne zwieksza poziomy antyoksydantów w organizmie co przeklada sie na lepsze funkcjonowanie calego ukladu kardiologicznego w tym miesnia sercowego(badanie na pacjentach z choroba wiencowa).
- Wykazuje silne dzialanie przeciwko gronkowcowi zlocistemu(opornego na pewna grupe antybiotykow – MRSA)
- Kolistyna to bardzo toksyczny dla organizmu lek na infekcje bakteryjne (bakterie gram ujemne) powodujacy nefrotoksycznosc. Czarny czosnek przywraca poziomy enzymów antyoksydacyjnych katalazy i glutationu które kolistyna miedzy innymi obniza. Czarny czosnek wykazuje zatem dzialanie przeciwzapalne i silnie antyoksydacyjne.
- Hamuje czynnik transkypcyjny (inicjator stanu zapalnego) NF-kB. Sugeruje sie ze moze miec zastosowanie w przypadku stanów zapalnych ukladu krwionosnego takich jak arterioskleroza poprzez zahamowanie aktywnosci markera stanu zapalnego VCAM-1 i w/w aktywacji NF-kB w sródblonku naczyn krwionosnych.
- Zwieksza poziomy glutationu, glutationperoksydacy, glutation reduktazy i katalazy w watrobie chroniac ja przed spozyciem(czy tez nadmiernym spozywaniem) alkoholu.
- Zapobiega przyleganiu monocytow do srodblonka naczyn krwionosnych (bardzo ciekawe zastosowanie np.w przypadku przewleklej infekcji bakteriom bartonella). Hamuje miedzy innymi THP-1(czynnik przylegania monocytow).
- Wykazuje silniejsze dzialanie immunostymulacyjne niz zwykly czosnek.
- W przypadku diety wysokotluszczowej watroba dostaje po d… przez co zwiekszone sa markery jej hepatotoksycznosci – AST I ALT – czarny czosnek nie dopuszcza do tego. Inne badanie potwierdza dzialanie ochronne wzgledem watroby
- Wykazuje dzialanie kardioproktecyjne zmniejszajac poziomy lipidow w organizmie i zapobiegajac hipercholesterylemi.
- Lipopolisacharyd bakteryjny (LPS) moze wywolac endotoksemie organizmu. Czarny czosnek redukuje poziomy cytokin prozapalnych (TNF alfa i IL-6) in vivo we krwii chroniac przed LPS i stanem zapalnym który on wywoluje(jak i przed chorobami które moze wywolac).
- Czarny czosnek wykazuje silniejsze dzialanie antyoksydacyjne niz zwykly jednak jest slabszy pod wzgledem dzialania przeciwzapalnego.
- Tutaj natomiast badanie, które wykazuje iz czarny czosnek lepiej hamuje stany zapalne poprzez hamowanie cytokiny prozapalnej TNF alfa i prostaglandyny E2 (PGE2) czy tez tlenek azotu NO/iNOS.
- Hamuje AGE (zaawansowane produkty glikacji bialek)
- B.dobrze dziala nie tylko na gronkowca ale i na e.coli oraz bacillus subtilis, s.mutans oraz hamuje formowanie sie biofilmu bakteryjnego przez enterococcus faecalis.
- Polepsza perystaltyke jelit w tym przyspiesza oproznianie tresci pokarmowej z zoladka(potencjalnie przydatna funkcja w SIBO czy tez refluksie). Polepsza defekacje (przydatne przy zaparciach). Pobudza receptory 5HT4 dzieki czemu przypisac mozna mu w/w dzialanie.
- Moze chronic kore przedczolowa przed toksycznoscia glutaminianiu w tym chroni przed zaburzeniami pamieci zwiazanymi ze spozywaniem glutaminianu sodu.
- Tutaj z kolei badanie wykazujace, iz swiezy czosnek ma lepsze dzialanie niz czarny jesli chodzi o immunomodulacje ukladu odpornosciowego.
- Hamuje powstawanie leukotrientów B4 i prostalgandyny E2(czynniki zapalne), obniza poziomy cyklooksygenazy COX-2(zatem wykazuje dzialanie zblizone do aspiryny czy ibuprofenu pod wzgledem dzialania przeciwzapalnego). Posiada dzialanie zapobiegajace powstawaniu alergii.
- Jako ze hamuje czynniki zapalne takie jak TNF alfa, ICAM-1 i VCAM-1 oraz NF-kB oraz AP-1 (czynniki transkrypcyjne pobudzajace stan zapalny miedzy innymi w sródblonku) sugeruje sie iz moze miec dzialanie zapobiegawcze i lecznicze w przypadku endometriozy.
- Hamuje immunoglobuline E powodujaca alergie
- Polepsza proliferacje i migracje ludzkich fibroblastow skory jak i produkcje kolagenu. Zele z substancja 5HMF(zawarta w czarnym czosnku) przyspieszaja gojenie sie ran in vivo oraz lagodza stan zapalny, wzmacniaja angiogeneze w miejscu skaleczenia czy tez naniesienia zelu.
Informacje dodatkowe o czarnym czosnku
- W bardzo rzadkich przypadkach moze wywolac zapalenie pluc
Fenomenalna praca naukowa poswiecona czarnemu czosnkowi http://sci-hub.tw/10.1016/j.jfda.2016.11.003
Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!
Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic
Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84
Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”
Dodaj komentarz