Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS – Natasha Campbell-McBride – recenzja książki

 

Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS – Natasha Campbell-McBride to książka którą czyta się z zapartym tchem i koniecznie na raty (ze względu na natłok interesująćych stwierdzeń i doświadczeń z pracy zawodowej autorki).  Czytałem ją ok.rok temu i udało mi się odnaleźć notatki , które wtedy poczyniłem w czasie jej czytania także poniżej zapraszam do przeczytania ciekawych i kluczowych że tak powiem stwierdzeń autorki(i nie tylko).

 

– Autorka urodziła się przez cesarkę i nie była karmiona mlekiem matycznym. Doskwierały jej problemy skórne(w młodości)
– Badania potwierdzają, że kucanie i wydalanie kału podczas kucania jest pełne tj.powoduje to pełne wypróżnienie i proces ten przebiega szybciej niż w innej pozycji siedzącej
– W ślinie znajdują się poza wapniem różne hormony czy też opiorfina (środek przeciwbólowy) która wytwarzana jest w niewielkich ilościach. Ma ona też działanie antydepresyjne.
– Cuchnący zapach z rana to mogą być bakterie z jamy ustnej, które przedostały się do żołądka i nie zostały wyeliminowane przez kwas żołądkowy
– Nieświerzy oddech to mogą być także migdałki (i kamyki na nich się tworzące/osadzające)
– Wspomina o całkowitym ustaniu łuszczycy po usunięciu migdałków (przypadki kliniczne)
– Robi się też tak u osób z reumatyzmem
– Podczas trawienia większość krwii skierowana jest do narządów trawiennych a nie do mózgu i stąd możesz czuć się ospale
– W wyrostku robaczkowym znajdują się pożyteczne bakterie
– W jelicie grubym pożyteczne bakterie wytwarzają witaminy z grupy B czy też wit.K
– W mięsie, mleku i jajkach występuje sporo kwasu arachidonowego, który potęguje stnay zapalne i ból
– W oleju lnianym, rzepakowym czy konopnym – więcej alfa linolowego – działającego przeciwzapalnie
– W oliwie występuje przeciwzapalny deokantol
– Niestrawiony gluten może przenikać przez ścianki jelita oraz rozszczelnićpołączenia międzykomórkowe
– DQ2 i 8 – wysokie ryzyko celiakii
– Noworodki z nietolerancją laktozy odrazu reagują biegunką
– Co 5 niemiec cierpi na nietolerancję laktozy, nietolerancja laktozy rośnie z wiekiem
– Niska ilość transporterów GLUT5 = nietolernacja np.fruktozy
– Tryptofan przyczepia się do cząsteczek fruktozy. Zbyt dużo fruktozy powoduje że większość z tego nie trafi do krwiobiegu w tym i tryptofan. Z niego powstaje serotonina a jej brak to np. depresja
– Serotonina powoduje uczucie sytości
– Syrop glukozowo-fruktozowy hamuje wytwarzanie leptyny (hormonu sytości)
– Flora bakteryjna barwii kał z żółtego koloru na brązowy
– Choroba Gilberta dotyka kilka procent ludności. Osoby takie powinny unikać paracetamolu (choroba ta powoduje ogrniczenie rozkładania krwii), kupy są wtedy żółte do jasno-brązowego koloru.
– Antybiotyki poprzez wpływ na florę bakteryjną (tak samo biegunku) mogą spowodować zółte solce
– Węglowodany nie zapewniają uczucia sytości na tak długo jak białka i tłuszcze
– Godzinę po jedzeniu zaczyna działać wędrujący kompleks motoryczny, który wymiata resztki pożywienia z jelita cienkiego
– Palenie powoduje nadprodukcję kwasu żołądkowego oraz rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku
– Dolny zwieracz przełyku osłabia kawa, czekolada, słodycze, ostre przyprawy, alkohol
– Preparaty zobojętniające kwas żołądkowy mogą na 4 tyg. maks na 4tyg. bo później będzie on wytwarzany w za dużych ilościach
– Imbir zapobiega wymiotom
– Punkt akupunktury P6 zapobiega mdłościom i wymiotom
– Poleca śliwki, łupiny babki płesznik w celu polepszenia defekacji
– Poleca pro i prebiotyki do pobudzania jelit
– Intensywne ćwiczenia fizyczne pobudzają perystaltykę
– Pochylenie tułowia do ud i z powrotem wyprostować się (siedząc na sedesie), powtórzyć parę razy – może pomóc przy zaparciach
– Zaparcia to też cukrzyca czy niedoczynność tarczycy
– Laktuloza powstaje z laktozy w procesie pasteryzacji i podgrzewania
– Śliwki, jabłka czy gruszki zawieraja w sobie sorbitol – cukier o działaniu przeczyszczającym. Sorbitol nie powoduje wzdęć tak jak laktuloza
– Za dobór słów odpowiada obszar mózgu powyżej skroni
– Bakteria l.rhamnosus obniża poziomy kortyzolu
– L.reuterii hamuje receptory bólu w jelicie
– Brak bakterii u myszy w jelicie = brak kosmków jelitowych
– U dzieci z cesarskiego cięcia zwiększone jest ryzyko alergii i astmy. Podawanie lactobacillusów zmniejsza to ryzyko
– Bakterie to 90% wszystkich stworzeń w jelitach
– L.casei shirota ogranicza biegunki u dzieci
– Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe „konserwują” kosmki jelitowe
– Probiotyki pomagają w stanach zapalnych jelit czy też w atopowym zapaleniu skóry czy w zwalczeniu alergii, cukrzycy, zapaleniu stawów czy nietolerancji laktozy
– Saccharomyces boulardi to pożyteczny grzyb odporny na antybiotyki (wiąże toksyny)
– E.coli nissle 1917 chroni przed biegunką, wzmacnia układ odpornoścowy, leczy choroby jelit
– W przypadku infekcji clostridium difficile sugeruje przeszczep bakterii
– Nie znamy ok.60^ bakterii zamieszkujących ludzkie jelita
– Bakterie probiotyczne lubią warzywa i skrobię oporną
– Jeśli nie jadłaś produktów bogatych w błonnik (topinambór, wężymord, cykoria, karczochy, czosnek, por) to zaczynając je wprowadzać rob to stopniowo (ze względu na nadmiar wiatrów/gazów)
– Poleca inulinę i GOS(galaktooligosacharydy) w celu dokarmienia pożytecznych bakterii
– Bakterie z grupy bacteroides rozkładają węglowodany
– Biotyna w jajku neutralizuje toksynę – awidynę, która też w nim występuje(w białku)
– Choroby skóry są wiązane z niedoborem biotyny a niedobór tej witaminy może być związany z niedoborem bakterii ją produkujących
– Biotyna rozkłada białka

– Osoby spożywające antybiotyki, alkohol, dializowane, kobiety w ciąży – mają niedobór biotyny
– Niedobór B1 powoduje zaniki pamięci i drżenie mięśni, irytację, brak koncentracji i bóle głowy, obrzęki, niewydolność serca.
– Tycie zależy od typu i ilości bakterii bytujących w twoim jelicie
– Stan zapalny to też niedobór D3, nietolerancja glutenu, nadmiar estrogenu
– Pożyteczna flora redukuje cholesterol (np.l-reuterii)
– Niski poziom cholesterolu to niski poziom hormonów, D3, słaba pamięć, depresja i agresja
– Salmonella ginie w 10min w temp.75%, nie umiera np. w mięsie po zamrożeniu
– Salmonella to naturalna flora bakteryjna gadów
– Helicobacter pylorii to bakteria, która wślizguje się pod śluzówkę żołądka i tak przeżywa kwaśne środowisko tam panujące.
– Są 2 cechy tej bakterii – CagA – dzięki czemu bakteria wstrzykuje do komórek różne substancje i vac A dzięki któej nakłówa komórki żołądka powodując uszkodzenia
– 3/4 wrzodów żołądka to h.pylorii
– Sulforafan (substancja z brokułów) hamuje enzymy pylorii blokując wydzielanie kwasu żołądkowego
– Niektóre szczepy pylorii wytwarzają toksynę powodującą symptomy Parkinsona. Parkinsonowcy narzekają na problemy żołądkowe.
– Pylori pobudza limfocyty regulacyjne T.reg co obniża ryzyko astmy czy egzemy
– Toksoplazma gondii znajduje się w jelitach 1/3 osób na świecie
– Zarażenie przeważnie przez kota i odchody w kuwecie
– Posiadacze niektórych grup krwi mają zwiększoną ochronę przed pasożytami
– Toksoplazma aktywuje enzym IDO który rozkłada tryptofan, zatem może powodować depresję
– Zasiedla ciało migdałowate mózgu, może powodwać lęk, problemy ze wzrokiem, zaburza węch
– Zwiększa ryzyko schizofreni, podwyższa dopaminę
– Owsiki – poleca przyklejać taśme z rana na odbyt w celu zebrania ich i oddania do badania laboratoryjnego
– W korei do wody dodaje się trochę octu co zabija bakterie
– Zbadanie prokalcytoniny pozwala ocenić czy źródłem przeziębienia są bakterie czy grzyby
– Gentamycyna i metronidazol mocno zmieniająflorę bakteryjną
– Olej gorczycowy czy z rzodkwi oleistej są dobrymi naturalnymi antybiotykami vs bakterie czy wirusy
– Bakterie mają w ścianach komórkowych pompy effluksowe wydalające antybiotyki na zewnątrz
– Problemy z pożytecznymi bakteriami mogą skończyć się śpiączką czy tez drżeniami mięśni czy przewlekłym zmęczeniem. W szpitalu podaje się wtedy probiotyki w dużym stężeniu
– Dodawanie GOS do mleka modyfikowane dla dzieci obniża ryzyko alergii chorób skórnych
– GOS zapobiega biegunce podróżnych
– Niemowlaki z ciężką egzemą często zapadają później na autyzm
– Dzieci z ASD mają dużą wybiórczość pokarmową, lubią skrobie i słodkie
– Stolec unoszący się na wodzie = dziecko nie trawi tłuszczy
– Dziecko może zbudzić się w nocy z krzykiem jeśli ma problemy z zaparciami w jelitach
– W jelicie krętym autystów istnieje powiększenie węzłów chłonnych (nadmiar limfocytów)
– Jeden z profesorów współpracujący z Weakfieldem potwierdził, że u dzieci z autyzmem występuje aktywna infekcja wirusem odry
– Stany zapalne jelit w ASD przypominają chorobę Leśniowskiego – Crohna
– Większość schizofrenikó cierpi na problemy gastryczne
– Flora jelitowa neutralizuje fenole, azotany, ksenobiotyki, nadmiar histaminy czy też chelatuje metale ciężkie
– Zdrowy człowiek ma grubą powłokę dobrych bakterii przylegającą do ścian jelit
– Komórki nabłonka pobierają 70% swojej energii dzięki aktywności bakterii
– Pomiędzy kosmkami włosowymi jelit znajdują się krypty w których produkowane są enterocyty dzięki którym absorbujesz pokarm
– Dysbioza powoduje nietolerancje pokarmowe i niedobory
– Błonnik obniża cholestero, poprawia przyswajanie glukozy
– Osoby z luźnymi stolcami i biegunkami powinny unikać błonnika (tj.spożywać go w niskich ilościach). Dopiero jak odbudują dobrą florę mogą go zwiększyć.
– E.coli trawi laktozę
– E.coli wytwarzają K2, B1, B2, B12 i substancję antybiotykopodobną kolicynę
– Ludzie z dysbiozą mają różne stopnie anemii
– Osoby z zaburzeniami jelit wykazują niedobory wszystkich witamin produkowanych przez bakterie
– Bakterie actinomyces spp., mycobacterium spp i patologiczny szczep e.coli żywią się żelazem. Suplementacja żelazem powoduje rozrost tych bakterii
– Bifidobacterie produkują dipeptyd muramylowy który aktywuje syntezę limfocytów
– W jelitach wytwarzana przez limfocyty jest immunoglobulina IgA która uwalniana jest do płynów ustrojowych, stąd można ją znaleźć we wszystkich błonach śluzowych
– Dysbioza = niska sIgA = niska odporność na wirusy w tym i ze szczepionek oraz na grzyby i bakterie
– Immunoglobulina IgE jest wysoka u osób z astmą, egzemą, katarem siennym i w alergiach
– Nieprawidłowa flora powoduje nadpobudliwość limfocytów Th2
– Penicyliny (amoksycylina, ampicylina i flukluksycylina niszczy lactobacillusa i bifidobacterium, pomaga bakteriom z jelita grubego w kolonizacji cienkiego. Wspiera wzrost paciorkowców i gronkowców)
– Tetracykliny zmieniają strukturę białek ścian komórkowych, stymulują wzrost grzyba, gronkowców i clostridii
– Aminoglikozydy niszczą enterococci i e.coli (dbre szczepy) co czyni układ pokarmowy podatnym na patologiczne szczepy
– Nystatyna i amfoterycyna – stymulują wzrost proteus i e.coli katozo-ujemnych
– Ibuprofen, aspiryna, paracetamol stymulują wzrost bakterii campylobacter i hemolitycznych form bakterii
– Prednizolon, hydrokortyzon, betametazon, deksametazon uszkadzają florę jelitową, tłumią układ odpornościowy
– Leczenie sterydami powoduje przerost grzyba Candida w organiźmie
– Tab.antykoncepcyjne rozwalają florę jelit po czym kobieta takowa mająca dziecko 'obdarowywuje” je często np.egzemą czy astmą na starcie życia
– Neuroleptyki czy tab.nasenne także uszkadzają florę
– Długotrwały stres uszkadza florę jelitową
– Leśniowski-Crohn to prawdopodobnie dysbioza
– Candida rozszczelnia śluzówkę jelita
– Wysoka histamina ( spowodowana dysbiozą) powoduje alergię, niskie ciśnienie krwii i produkcję dużej ilości śliny, dysfunkcję podwzgórza, zmiany hormonalne, bezsenność, nałogi.
– Nadmiar histaminy (histademia) występuje w schizofrenii, depresji i w nałogach oraz autyzmie
– Kryptopiroluria to nadmiar pirolu w moczu co objawia się złością, zdenerwowaniem, słabą pamięcią, osłabionymi funkcjami poznawczymi, słabą odpornością i nie radzeniem sobie ze stresem. Leczy się wit.b6, cynkiem i manganem. Choroba ta bierze się z dysbiozy.
– Bacteroides fragilis i meaninogenicus odnajdowane są prawe zawsze w infekcjach ukł.pokarmowego, zapaleniu płuc, ropieniach, schorzeniach zębów i dziąseł, gangrenie, zapaleniu zastawek serca, stanach zapalnych krwii
– Clostridie wykrywa się u osób z psychozami, depresją, porażeniem mięśni
– Nadwrażliwość na światło o dzwięk to objawy
– Toksyny Clostridium tetani, która wywołuje tężec u ludzi z problemami jelitowymi przedostają się do krwii i mózgu. Neurotoksyny tetani powodują nadmierne napięcie mięśniowe
– Niektóre gatunki Clostridium łączone są z chorobą Leśnioweskiego – Crohna
– Clostridia powoduje zapalenie jelita grubego i cienkiego co jest typowe w autyzmie
– Metronidazol (antybiotyk) poprawia wiele problemów autystycznych związanych z clostridium ale po jego odstawieniu wszystko wraca
– Starczany niezbędne są do detoksu organizmu i rozkłdu neuroprzekaźników w mózgu. Przerost bakterii rozkładających siarczany może powodować braki w gospodarce siarkowej i zmieniając siarkę na siarkowodór może powodować, że pot będzie pachniał jak zgniłe jaja.
Czasami kał czy gazy mają taki zapach u autystów
– 1 na 10 osób z zaburzeniami psychiatrycznymi to efekt toksyn z jelit pacjenta (wg.prof Kazudzo Nishi)
– Candida i inne grzyby produkują aldehyd octowy (produkt przemiany alkoholu) z cukrów
– Ojcowie dzieci autystycznych w 50% przypadków mają dysbiozę
– Alkohol redukuje zdolność do produkcji kwasów żołądkowych, uszkadza trzustkę i upośledza produkcję enzymów trawiennych, uszkadza śluzówkę jelita i upośledza wchłanianie, uszkadza układ immunologiczny, wątrobę, powoduje problem z rozkładem neurotransmiterów, hormonów,
uszkadza mózg co skutkuje zaburzeniami koordynacji, mowy, agresją, problemami z pamięcią i otępieniem. Uszkadza nerwy obwodowe, osłabia mięśnie (uszkadza je doprowadzając
do zaburzeń napięcia mięśniowego). Kumuluje toksyny w tym i te środowiskowe, zaburza przemiany metaboliczne białek, węglowodanów i tłuszczy
– Aldehyd octowy może zmienić białka w organizmie, które atakowane są później przez układ odpornościowy. Powoduje niedobór witaminy B6
– Tarczyca jest zaburzona przez aldehyd octowy co powoduje letarg, słabą regulację ciepłoty ciała, słabą odporność
– Gliadomorfina i kazomorfina to opiaty podobne do morfiny czy heroiny znajdujące się w kazeinie/mleku krwoim i glutenie/zbożach, które to znajdowane są u osób ze schizofrenią, autyzmem, ADHD, epilepsją, zespole Downa,
depresją i chorobami autoimmunologicznymi typu RZS. Opiaty te mogą przenikać przez barierę krew-mózg i blokować pewne rejony tak jak morfina czy heroina
– Niska produkcja kwasu żołądkowego spowodowana jest dysbiozą
– Candida wytwarza toksyny obniżające poziom kwasu żołądkowego
– Dzieci z ASD mają problem z niską DPP IV – enzym któy rozkłada kazomorfiny i gliadomorfiny. Alkoholicy, osoby z depresją i schizofrenicy, osoby z chorobami autoimmunologicznymi także mająjego niski poziom
– Zdrowe enterocyty zawierają ten enzym

– Wysokie pH pochwy przyczynia siędo jej dysbiozy
– Dopóki nie pozbędziesz się candidy z jelit dopóty będzie ona też przerośnięta w pochwie
– Ojciec mając nieprawidłową florę bakteyrjną jelit ma też nieprawidłową florę krocza, którą przekazuje żonia a ta dizecku
– Widziała przypadku ustąpienia egzemy po wyłączeniu z diety nabiału
– Toksyny od matki mogą akumulować się w płodzie (w tym np.rtęć z amalgamatów)
– Rodzeństwa autystyków często ma egzemy i astmę
– Nawet lekka anemia może powodować brak koncentracji, zmęczenie, brak wytrzymałości, problemy z pamięcią i nauką. Anemia wynika z dysbiozy
– Twierdzi, że do autyzmu nie doprowadzają szczepienia lecz słąby układ odpornościowy
– Sugeruje dokładne badanie ukł. immunologicznego przed szczepieniem oraz jest przeciwnikiem szczepionek łączonych
– Schizofrenicy cierpią na niedobory minerałów i witamin z grupy B
– Schizofrenia możę się cofnąć po wycofaniu zbóż z diety. Istnieje związek celiakii ze schizofrenią
– W Irlandii przed wprowadzeniem pszenicy nie było celiakii czy też schizofreni. Po ich wprowadzeniu wybuchła epidemia tych chorób
– Napady padaczki możę powodować uszkodzenie nerek lub wątroby, zaburzenia elektrolityczne, niski cukier, niedotlenienie, niski wapń we krwii, objawy odstawienia leków, zaburzenia metaboliczne, guz mózgu, wady naczyniowe mózgu, wylew, toksyny
– Leki przeciwpadaczkowe nie leczą padaczki i nie przeciwdziałają kolejnym napadom, obniżają aktywność mózgu
– 70% dzieci które miało pojedyńczy napad nie będzie miało drugiego
– Depakina (walproinian sodu) i karbamazepina mają bardzo długą listę skutków ubocznych
– Domięśniowa B6 może cofnąć padaczkę tak jak i witamina B1 której niedobór może ją wywołac. Pomaga jak i leczy też dieta
– W dawnych czasach padaczkę leczono 21 dniowym postem poprzedzonym dietą niskowęglowodanową
– Opisuje plusy i minus diety ketogenicznej (tłuszczowej) która przynosi bardzo dobre rezultaty w padaczce
– Dieta MCT to dieta oparta na kwasach tłuszczowych średniołańcuchowych. 60^ tej diety to olej MCT który wprowadza organizm w ketozę silniej niż inne tłuste produkty
– Sugeruje się, że dieta Atkinsa możę być lepsza niż MCT i ketogeniczna
– Dieta GAPS którą stosuje u swoich pacjentów to dieta bez skrobii i cukrów rafinowanych. Pomaga w spazmach, drgawkach i tikach
– Wg.niej do napadów padaczki doprowadzają toksyny przedzierające się przez nieszczelną śluzówkę jelita
oraz ze względu na niedobory czynników odżywczych
– Autystycy mają niepochamowaną ochotę na węglowodany ze względu na dysbiozę
– Fenole to naturalne barwniki żywności. Są nimi też witamina C, K, E, witaminy z grupy B, fenole to też neuroprzekaźniki
– Kwas galusowy – pozbycie się tego fenolu z diety to podstawa diety nisko salicylanowej
– Niektóre dzieci uczulone są na warzywa psiankowate (pomidor, ziemniak, bakłażan, papryka)
– Chelatacja (oczyszczanie z metali ciężkich) powoduje wytrącenie się także i innych toksyn
– Osoby z ASD i innymi zaburzeniami neuropsychicznymi zawalone są metalami ciężkimi
– Dieta GAPS uszczelnia śluzówkę jelita
– Uszczelnienie jelita powoduje, że osoba nie jest już wrażliwa na fenole
– Czysty fenol w postaci kropli pod język neutralizuje alergię czy nadwrażliwość na fenole w jedzeniu
– Przerost candida powoduje alergie na inne grzyby i pleśnie
– W GAPS niektóe owoce są dozwolone
– Opisuje dietę anty candida
– Patogeny jelitowe uszkadzając śluzówkę jelita powodują upośledzenie enterocytów przez co nie trawią węglowodanów które stają się pożywką dla bakterii chorobotwórczych
– Bakterie symbiotyczne nadzorują proces produkcji enterocytów
– W badaniach wykazano, że brak przyjaznych bakterii powoduje długi czas przejścia enterocytów z krypt na szczyt kosmka włosowego jelit i doprowadza to do nowotworzenia
– Monocukry z owoców i niektórych warzyw są najłatwiej przyswajalnymi węglowodanami i powinny być podstawą u osób z problemami z trawieniem. DWucukru (skrobia) nie mogą być
przyswajane bez enterocytów.
– Disacharydoza to enzym produkowany przez enterocyty który rozkłada wielocukry na monocukry któe łątwo się wchłaniają
– Maltoza to produkt trawienia skrobii. Bez disacharydozy nie trawisz maltozy, laktozy i sacharozy
– Nie poleca owoców niedojrzałych gdyż zawierają cukier – sacharozę. Dojrzałe wg.niej są ok
– Białka trawi pepsyna
– Enterocyty wytwarzają peptydazę która rozkłada białka do pojedyńczych aminokwasów
– Poleca jajka jeśli nie masz na nie alergii
– Naturalną obronę jelit przed patogenami jest produkcja śluzu. W ASD jesdt ona nadmierna przez co jest problem z trawieniem tłuszczy (stolec jest wtedy bladobiały i natłuszczony lub unosi się na wodzie)
Pojawia się przez to problem z niedoborami wit.A,D,E i K
– Osoby na GAPS unikają zatem ziaren, zbóż i produktów z nich wytworzonych, skrobii, glutenu, cukru, fenoli i grochu, laktozy i produktów mlecznych
– Węglowodany przetworzone powodują nagły i wysoki skok glukozy we krwii
– Przetworzone węgle i cukier osłabiają funkcjonowanie makrofagów oraz białych krwinek
– Tłuszcze trans zwiększają limfocyty th2 i zmniejszają populację th1. W ASD jest niedobór th1
– Akrylamid – substancja toksyczna, kancerogenna – występuje w chipsach i frytkach (w produktach smażonych) czy też w kawie rozpuszczalnej
– Do metabolizowania jednej cząsteczki cukru organizm potrzebuje 56 cząsteczek magnezu
– Aspartam – słodzik o właściwościach rakotwórczych i neurotoksycznych
– Odradza czegokolwiek z soją z tego względu iż w procesie jej przetwarzania łączy się z aluminimum i zaburza wchlanianie jodu, jest przeważnie GMO, ma wysoki poziom fitynianów przez co nie wchłaniasz ważnych minerałów. Większość autystów ma na nią alergię
– Osoby z celiakią i innymi zaburzeniami jelit dobrze reagują na dietę SCD (niskowęglowodanowa)
– Dieta GAPS bazuje na SCD
– W SCD nabiał jest dozwolony – unika się laktozy
– Czesto nawet jak matka spożywa mleko i karmi dziecko swoim mleczkiem to dziecko ma kolki. W momencie odstawienia mleka krowiego kolki znikają.
– Poleca naturalną domową fermentację mleka
– Poleca domowy test skórny na alergeny spożywcze (położyć krople mleka na wew.stronie nadgarstka aż do wyschnięcia, jak z rana obudzisz się bez plamy w tym miejscu to nie masz alergii)
– Poleca masło ghee (zrobione w warunkach domowych)
– W diecie GAPS niezbędne jest odstawienie nabiału, z czasem można do niego powrócić
– Każdy produkt nabiałowy sugeruje wprowadzić powoli i obserwować reakcje negatywne, które mogą wystąpić po 3-5dniach
– Poleca surowe mleko krowie lub kozie
– W mleku pasteryzowanym łatwiej o bakterie patogenne i infekcje
– Kwas mlekowy łagodzi stany zapalne i wzmacnia ściany jelit, zmniejsza przepływ treści pokarmowych w jelitach i normalizuje stolec
– Produkty wysokobiałkowe mogą pogarszać problem z zaparciami
– GAPS to też eliminacja warzyw wysokoskrobiowych
– U osób ze stanami zapalnymi zaburzona jest konwersja karotenoidów do witaminy A
– Owoce poza awokado zakłócają trawienie mięsa
– Surowe warzywa mają właściwości zasadotwórcze (wyższe niż przetworzone)
– Poleca 1-2 łyżeczki zmielonej wątróbki małym dzieciom
– Poleca jedzenie tłustego, mięso razem ze skórą
– Zdecydowanie poleca jajka – żółtko to źródło choliny = protektora wątroby i układu nerwowego
– Cholesterol jest produkowany w wątrobie w odpowiedzi na spożywanie węglowodanów i cukru
– Głównie alergenem jest białko jaja a nie żółtko. Poleca jeść całe jajka na surowo(organiczne) jeśli nie masz alergii
– Poleca 2-4 jajka dla dziecka lub 4-8 dla dorosłego (dziennie)
– Jeśli nie ma biegunki można spożywać orzechy (jeśli nie ma się na nie alergii) i mąki z orzechów
– Nasiona dynii i sezam poleca moczyć 12godzin – są wtedy lekkostrawne
– Inny „trik” – orzechy zalać wodą, dolać pół szklanki serwatki, trzymać w ciepłym miejscu przez 24h, wypłukać, osuszyć w piekarniku
– W książce jest lista produktów dozwolonych i zakazanych w diecie GAPS
– Chlor uszkadza florę bakteryjną jelit
– Piwo zawiera skrobię i drożdże – zabronione w GAPS
– Poleca wszystkie tłuszcze zwierzęce (tłuszcze te nie zmieniają struktury chemicznej podczas obróbki chemicznej)
– Do gotowania poleca smalec lub masło ghee ew.tłuszczu z kaczki, gęsi czy kury
– Poleca oliwę z oliwek extra virgin ale nie do smażenia
– Chlorek sodu jest tragiczny dla organizmu (sól kuchenna), prowadzi do kamieni w woreczku zółciowym i nerkach, zwiększa ciśnienie tętnicze, powoduje problemy z krążeniem
– Śluzówka jelita regeneruje się dzięki enterocytom
– Przed dietą właściwą poleca dietę wprowadzającą, leczącą śluzówkę jelit
– Zimna woda może wywołać skurcze, poleca letnią lub ciepłą
– Pierwszy etap diety to bulion rybny lub mięsny wraz z kośćmi i chrząstkami (kości pocięte)
– Poleca jjeść wszystko co jest na i w kościach i chrząstkach wraz z bulionem
– Poleca soki z kiszonych warzyw
– Poleca herbatę imbirową (polepsza trawienie)
– Warzywa w bulionach poleca dopiero jak nie będzie już stanów zapalnych w jelitach, błonnik postęguje stany zapalne
– Później dochodzą żółtka jaj, warzywa, awokado, kiszonki a następnie surowe jabłko, marchew, pomidor (jak nie ma problemów z psiankowatymi)
– Jedzenie skrobii z tłuszczem spowalnia proces jej trawienia
– Uważa, że wegetarianie to najcięższe przypadki do wyleczenia
– W momencie poprawy mikorbiomu zanikają zachcianki i powraca zmysł smaku
– W wyjątkowych przypadkach dysbiozu u dziecka poleca je karmić do 24 miesięcy piersią z dodatkiem bulionu (między karmieniem piersią)
– Odradza diety wegetariańskie (uważa że to głodzenie organizmu
– W przypadku zaburzeń łaknienia poleca wywar mięśny / bulion
– Zaburzenia łaknienia to braki białka
– Poleca suplementację aminokwasami, cynkiem, b kompleks, witamina c, magnez, żelazo, jodynę, olej z dorsza i wiesiołka
– Większość osób z zaburzeniami emocjonalnymi ma niski poziom asparaginy w organizmie
– Poleca wprowadzić mięso i sok z kiszonej kapusty powoli w małych dawkach do bulionu (wraz z żółtkiem jajka)
– GAPS poleca w epilepsji, stanach lękowych, ADHD, schizofreni, zaburzeniach dwubiegunowych, zaburzeniach obsesyjno-kompulsywnych
– Jedzenie sfermentowanych produktów przedłuża życie
– Probiotyki pomagają w infekcjach wirusowych ukł.pokarmowego, w dziecięcym zapaleniu nerek, biegunkach, zapaleniach okrężnicy, stanach zapalnych jelit wywołanych przez clostridium difficile, w infekcjach h.pylori, e.coli, w chorobie Leśniowskiego-Crohna, w zespole jelita drażliwego, nietolerancji laktozy, zapobiegają rakowi jelita grubego. Pomagają w autyzmie, gruźlicy, alergiach, zapaleniu opon mózgowych, zapaleniu stawów, oparzeniach i chorobach autoimmunologicznych
– Probiotyczne bakterie produkują nadtlenek wodoru który zwalcza infekcje (grzyby, bakterie, wirusy)

– U dziecka bifidobacterium to 98% mikrobiomu, u dorosłego bifidobacterium jest 7x więcej niż lactobacillusów
– Bifidobacterium chronią ściany jelit, wyspierają układ immunologiczny
– S.boulardi to leczniczy drożdżak który pochodzi z owoców liczi (dobry przy biegunkach)
– Szczep e.coli nissle to pożyteczna bakteria e.coli któa jest antagonistą patogennej wersji. Występuje w produkcie aptecznym mutaflor
– Poleca probiotyki z bakteriami glebowymi
– Wg.niej dawka terapeutyczna probiotyków dla osoby dorosłej to 20 mlrd dziennie. Do takiej dawki należy dochodzić powoli od paru tygodni do paru miesięcy
– Probiotyki nie osiadają na ścianach jelita ale robią dobrą robotę w świetle jelita. Należy je spożywać bez przerwy przez parę lat
– Sugeruje aby nie spożywać probiotyków w kapsułkach dojelitowych – mogą one nie zostać strawione przez soki żołądkowej i przejść niestrawione przez jelita. Ponadto żołądek tez potrzebuje probiotyków do walki z patogenami
– Tłuszcze trans zakłócają ciążę, produkcję hormonów, związane są z cukrzycą, arteriosklerozą, rakiem, schorzeniami neurodegeneracyjnymi, niszcza wątrobę i nerki
– W GAPS wszystkie tłuszcze przetworzone są zabronione
– Tłuszcze nasycone redukują odkładanie się wapnia w arteriach, wzmacniają układ immunologiczny
– Tłuszcze nasycone to 48% matczynego mleka
– Rozwój oczu, mózgu i płodu, układ nerwowy i hormonalny – wszystko to potrzebuje cholesterolu
– 25% cholesterolu pobierane jest przez mózg
– Dziecko pozbawione cholesterolu za młodu ma słaby wzrok i upośledzony rozwój mózgu
– 20% mieliny to cholesterol
– Formowanie się synaps zależy od cholesterolu (czyli też zdolności poznawcze i pamięć
– Niski poziom cholesterolu wykrywa się u kryminalistów, osób agresywnych i samobójców
– Cholesterol niezbedny jest też do prawidłowej pracy nadnerczy
– Poleca olej z wątroby dorsza
– Kwas arachidonowy stanowi 12% tłuszczu w mózgu. U osób przewlekle chorych uwalnia się on ze ścian komórkowych (odpowiedzialne są za to enzymy fosfolipaza A2 lub PLA2) które są nadaktywne.
Podejrzewa się, że odpowiedzialne są za to biotoksyny patogenów bytujące w jelitach
– Chronicze stany zapalne aktywuje PLA2 tak samo jak wysoka insulina czy też niedobory tlenu
– Poleca duże ilości omega-3
– Odradza olej lniany, poleca oliwę z oliwek(stymulator żółci, pobudza enzymy wątrobowe i trzustkowe, działa przeciwzapalnie, poprawia funkcjonowanie mózgu,
omega-9 w niej zawarta pobudza limfocyty th1)
– Kwas laurynowy jest naturalnym składnikiem mleka matki(występuje w kokosach) chroniącym przed wirusami, grzybem czy bakteriami
– Im więcej tłuszczy spożywasz w posiłku tym masz mniejszą ochotę na słodkości
– Olej ze sfermentowanej wątroby rekina używany jest jako lek w Tahiti
– Organizm magazynuje wit.A do 3 miesięcy
– Białawo-blady stolec = zaburzona produkcja żółci
– Zamiana karotenoidów z warzyw w witaminę A to ok.5% spożytych substancji. Niezbędne są do tego cynk i magnez
– „Cieknące jelito” to złe wchłanianie a to rezultat międzyinnymi niedoborów wit.A
– Wit.A stymuluje odpowiedź komórkową i humoralną u dzieci i dorosłych. Niemowlaki mają jej niedobory tak samo jak ich matki
– Jnfekcje z wysoką gorączką niszczą witaminę A w organizmie (wg.badań)
– Twierdzi że suplementacja syntetyczną witaminą A nic nie daje
– Wit.D3 – kontroluje poziom cukru we krwii, chroni przed chorobami serca, przed schorzeniami psychicznymi, autoimmunologicznymi (RZS, toczeń, stany zapalne), przed
otyłością, krzywicą, oseomalacją, słabością mięśni, słabą koordynacją nerwowow-mięśniową, wysokim ciśnieniem krwii, nowotworzeniem, nadczynnością tarczycy,
osteoporozą, kamieniami nerkowymi, chronicznym zmęczeniem
– Wit. A i D współpracują ze sobą, niedobór jednej powoduje nadmiar drugiej
– Hypochlorchydia (niski poziom kwasu żołądkowego) powodują międzyinnymi grzyby Candida czy bakteria Clostridium
– Bez odpowiedniego pH i poziomu kwasu żołądkowego, enzym pepsyna(trawi białka) nie działa prawidłowo
– Pokarm przechodzący z żołądka dalej do dwunastnicy musi mieć pH 2 aby stymulować wytwarzanie hormonów – sekretyny i cholecystekininy. Sekretyna hamuje wytwarzanie soków żołądkowych, stymuluje wątrobę do produkcji żółci i
aktywuje wytwarzanie śluzu przez śluzówkę żołądka oraz aktywuje trzustkę do neutralizacji kwasów w jedzeniu.
– Cholecytokinina pobudza woreczek żółciowy do wytwarzania żółci do dwunastnicy w celu trawienia tłuszczy
– Sekretyna dostępna jest w wersji homeopatycznej, cholecystokinia w formie suplementu
– Twierdzi, że patogeny zbierają się wokół dolnego zwieracza żołądka powodując refluks
– Poleca betainę HCL z pepsyną przed każdym posiłkiem
– Nie podawaj probiotyków z Betainą HCL
– Wywar mięsny czy sok z kapusty zwiększa kwasowość żołądka
– 9% suplementów które spożywasz zostanie wchłoniętych
– Podejrzewa się że większość kamieni nerkowych spowodowana jest spożywaniem syntetycznej wit.C
– Poleca probiotyki z kwasem fukrowym(?) (produkowany jest przez bakterie glebowe), poprawia on przyswajalność suplementu
– MEtale ciężkie i toksyny magazynują się w tkance tłuszczowej a mózg to przecież w dużym procencie tłuszcz
– DMSA może spowodwać neutropenie, zahamowanie formowania szpiku kostnego
– Chelatory powodują wzrost grzybów i patogennych bakterii przawdopodobnie przez stłumienie układu odpornościowego
– Cholatory wypłukują z organizmu magnez, cynk, molibden
– Osoby poddane chelatacji mają wysokie poziomky transaminaz (uszkodzenia wątroby)
– Są przeciwskazaniem jeśli masz problemy z nerkami
– Poleca soki warzywne w celu detoksu
– Soki poleca spożywać 25min przed posiłkiem lub 2-2.5h po nim (poleca świeżo zrobione soki, nie dozwolone są wszystkie sklepowe)
– Informuje o toksynach w otoczeniu domowym (dywany, farby w ścianach, chemia używana do czyszczenia/ sprzątania), szampony, mydła, pasty do zębów)
– Komórki raka piersi zawierają w sobie aluminium (prawdopodobnie z dezodorantów)
– Apeluje aby kobiety ciężarne uważały z dezodorantami i kosmetykami
– Talk może wywołać raka jajników
– Unikaj SLS, fluoru, dwutlenku tytanu, TEA, DEA, lanolina która może byćzanieszczyszczona DDT i pestycydami, dioksyn, sacharozy, formaldehydu, glikolu propylenowego, metali ciężkich
– Płyny do kąpieli zawierają substancje chroniące naskórek przed infekcjami
– Baseny z chlorem są bardzo toksyczne, niszczą mikrobiom
– Poleca posiadanie w domu roślin takich jak geranium, aloes, bluszcz, fikusy
– Wchłaniająone toksyny i wydzielają tlen (nie pozwól tym roślinom pleśnieć)
– Wg.niej problemy z infekcjami uszu i zalegającą tam woskowiną to dysbioza gardła i nosa
– Poleca posypać język dziecka probiotykami z kapsułki (pomaga na infekcje nigdałków)
– Przeprowadzono badania porównawcze u dzieci z zapaleniem ucha środkowego – antybiotyki były tak samo skuteczne jak nie leczenie infekcji nimi i pozostawienie infekcji nie leczonej własnemu układowi odpornościowemu
– W przypadku infekcji ucha poleca herbatę z nagietka, majeranku, tymianku i miód (jak woda ostygnie) – po herbatce podać probiotyki na język
– Oliwa z oliwek ze żmiażdżonym czosnkiem po 30min przecedzić i wkraplać co godzinkę kropelkę tego do ucha zwłaszcza przed snem (codziennie nowa mikstura)
– Pokrojoną cebulę zwinąć w ściereczkę do pekarnika do tem. abyś mógł ją trzymać w ręce, pokryj bolące ucho i nałóż czapkę. Jak ściereczka będzie chłodna ponownie podgrzej.
– Choroba Reyea wywołana jest przez środki chemiczne i pestycydy
– Poleca aspirynę do zbijania gorączki
– Bifidobacterium i e.coli produkują śluż któy przyczynia się do formowania się i wydalania stolca. Zaparcia to dysbioza
– Poleca probiotyki dopochwowe na noc
– W razie braku laktacji poleca pozyskiwanie mleka od innej zdrowej mamy karmiącej
– Twierdzi, że toksyczne gazy z materacy są przyczyną śmierci łóżeczkowej

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”

Podziel się tym artykulem na facebooku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Płatne konsultacje

Konsultacje zdrowotne
rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

Ankieta

Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

View Results

Loading ... Loading ...

Archiwum