Smardz jadalny – Morchella esculenta – jest grzybek rosnącym w Polskich lasach i na dodatek jadalnym. Jest on bardzo rzadkim grzybem i raczej występującym w małych skupiskach – stąd raczej nie nastawiałbym się na poszukiwania go jako grzybka jadalnego lecz jadalnego. W Azji mają Reishi, który jest wychwalany pod niebiosa – w PL tak rzadkim i wyjątkowym grzybem jest właśnie Smardz. Amatorzy ziołolecznictwa często zbierają go i robią z niego nalewki alkoholowe ze względu na jego zastosowanie w przypadku chorób oczu (z tego co wiem Rosjanie leczą nim bez większych problemów zaćmę). Nie znalazłem żadnego badania stwierdzającego takie właściwości jednak z wielu doniesień osób, które go stosowały wiem iż jest to jak najbardziej realne – mogę tylko podejrzewać, że za w/w właściwości odpowiada bardzo bogaty zestaw aminokwasów występujący w tym grzybie (możliwe, że główną rolę odgrywa tutaj l-prolina, która po prostu jest znacznie lepiej dostępna dla organizmu człowieka niż w zwykłej odżywce białkowej, mięsie czy innym produkcie białkowym) oraz GABA. Grzyb ten, posiada jednak również i inne interesujące właściwości wymienione poniżej. Chciałbym nadmienić,
że jest kilka odmian Smardza a sam grzyb jest dość słabo przebadany (jak zresztą większość grzybów), poniżej wszystko co udało mi się znaleźć na jego temat:
Skład: cis-3-amino-l-proline(l-prolina), alpha-1,4-Glucan(Morchella costata i M. vulgaris), citric acid, acetic acid, gamma-aminobutyric acid(Morchella deliciosa/esculenta ), malic acid 1-O-D-glucopyranoside (morelid)(Morchella deliciosa/esculenta), galactomannan(polisacharyd) (Morchella esculenta), galaktoza, sterole, trilinolein, 1-linoleoylglycerol, ceramide, enzymy: Amylaza, cellulaza, proteaza, ureaza, pektynaza (wszystkie 4 gatunki tj. Angusticeps, conica, esculenta,deliciosa zawieraja wszystkie w/w enzymy), aminokwasy takie jak arginina, alanina, aspartic acid, glycine, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, isoleucyna, lizina, metionina, phenylaalanina, seryna, tyrozyna, threosina, walina, leucytna, tryptofan i wymieniona wyżej prolina, błonnik. Ponadto bardzo bogaty w potas i żelazo.
Dawkowanie
3x dzienie 1 płaska łyżeczka nalewki z wysuszonego (w 40stopniach drobno pokrojonego grzyba) grzyba. Niestety nie mam pewności na jakim stężeniu alkoholu ją zrobić – celowałbym w 3 stężenia alkoholu zaczynając od 70%,60 a następnie 40%.(każde po 2 tyg. dolewając po tym czasie odliczoną ilość wody w celu uzyskania niższego stężenia czyli w sumie 6 tyg.trzeba by było poświęcić na stworzenie takiej nalewki).
Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!
Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic
Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84
Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26441484
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27459112
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21752616
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21567413
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645726
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12236698
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15884853
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC243624/?page=1
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18692113
en.wikipedia.org/wiki/Morchella_esculenta
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9187252
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16842225
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234969
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192845
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23095488
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22159604
webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-464-gaba%20gamma-aminobutyric%20acid.aspx?activeingredientid=464&
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23137964
books.google.pl/books?id=LMY4sqYd1rIC&pg=PA87&lpg=PA87&dq=cis-3-amino-l-proline&source=bl&ots=yQ3z7dW_3V&sig=7L-2c3Tb5mO39zxV42qOLFQQxY8&hl=
pl&sa=X&ved=0ahUKEwitt8SRxfbOAhVLCywKHQC1BMcQ6AEIXDAG#v=snippet&q=morchella&f=false
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19751759
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19185777
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16569064
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24169303
pl.wikipedia.org/wiki/Leiszmanioza
veterinaryresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/1297-9716-43-4
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24053828
2 odpowiedzi na „Smardz jadalny – Morchella esculenta – lecznicze właściwości tego rzadkiego grzybka”