Modyfikowane pektyny cytrusowe to pektyny o zmienionym pH i poddane wysokiej temperaturze oraz o zmniejszonej wadze molekularnej(do około 15400). Jest to suplement diety którym interesuje się od dawien dawna gdyż wg.niektórych badań wykazuje właściwości chelatujące powodując, że metale nakierowywane są do nerek przez które(tzn.przy ich udziale) są wydalane z moczem. Nie dość że przeczytałem wszystkie adania na temat właściwości pektyn cytrusowych to jeszcze zdecydowałem się na testy laboratoryjne w celu potwierdzenia ich właściwości chelatujących. O jego wyniku poinformuje za ok.30dni jednak już teraz mogę zdradzić, że wartości kreatyniny (zbadałem ją również przed chelatacją jak i po 5dniach chelatacji) nie uległa zmianie). Zatem jakie ciekawe właściwości wykazują modyfikowane pektyny cytrusowe poza wspomaganiem wydalania metali ciężkich z organizmu?
- Wykazują działanie przeciwbakteryjne przeciwko gronkowcowi złocistemu
- Kontroluje metastazę(przerzuty) nowotworowe poprzez wpływ na białko galectin-3 (Gal3)(hamuje je)
- Razem z takimi preparatami jak BreastDefend czy ProstaCaid hamują przerzuty nowotworów piersi i prostaty.
- Wykazują działanie immunostymulujące – aktywuje komórki natural killers – NK przeciwko komórkom białaczki.
- Modyfikowane pektyny cytrusowe(PectaSol-C MCP) hamują namnażanie się i powodują apoptozę komórek raka prostaty.
- Zwiększają poziomy kwasu foliowego(bardziej tutaj chodzi o biodostępność witaminy B9 gdyż zwiększają jej wchłanianie w jelitach) oraz obniżają homocysteinę.
- Wzrost Gal-3(galectin-3) jest typową reakcją w zwłóknieniu nerek, w stanie zapalnym i ich uszkodzeniu – modyfikowane pektyny cytrusowe powstrzymują ten proces poprzez zahamowanie Gal-3.
- Zwężenie zastawki aoralnej – w tym schorzeniu Gal-3 także jest mocno nadaktywne – tutaj także możliwa jest konkretna pomoc w przypadku stosowania charakteryzowanego suplementu diety.
- Hamują wzrost i metastazę(przeżuty) w przypadku raka jelit poprzez obniżenie aktywności białka Bcl-xL i cykliny B(cyclin B).
- Zwiększają produkcję maślanu w jelitach przez bakterie probiotyczne
- Są przydatne w przypadku leczenie cukrzycy typu 2
- Modyfikowane pektyny cytrusowe hamują zwłóknienie płuc oraz wątroby (hamuje gal-3, działanie antyoksydacyjne, obniża MDA i zwiększa poziomy Glutationu GSH, kaspazy 3 czy też SOD dysmutazy nadtlenkowej). Jak dla mnie podstawa w przypadku mukowiscydozy(tak samo jak liposomalna kurkumina).
- W przypadku urazu układu nerwowego można odczuwać mocny ból neuropatyczny. Zahamowanie galektyny-3 przez modyfikowane pektyny cytrusowe prowadzi do zmniejszenia takowego bólu.
- Hamują stany zapalne wywołane przez LPS(jest to polisacharyd znajdujący się na błonie komórkowej różnych bakterii) poprzez zahamowanie aktywności cytokin prozapalnych IL-1beta, TNF alfa i IL-6 oraz reguluje autofagię.
- Poprzez wpływ na Gal-3 wpływa także na adipocyty(komórki tłuszczowe) wspomagając walkę z otyłością
- Usuwają metale ciężkie(ołów i kadm) z wody zatem mają w pewnym sensie funkcje chelatujące
- Antagoniści Gal-3(którymi są między innymi modyfikowane pektyny cytrusowe) wpływają na zahamowanie uszkodzenia mięśnia sercowego przez aldosteron(hormon)(nadmiar tego hormonu prowadzi do niewydolności serca).
- Hamują przyleganie leukocytów do komórek śródbłonka co jest bardzo dobrą właściwością hamującą miażdżycę. Ponadto redukuje płytkę miażdzycową
- Maksymalnie mobilizują wydalanie metali ciężkich z organizmu – arseniku o 130% już w 24h po spożyciu, kadmu w 6dniu 560%, ołowiu 560% (wszystko wydalane z moczem).
- Obniżają poziomy cholesterolu przy dawkowaniu 15g/dzień już po 3tygodniach o 13%. Wydalanie tłuszczu zwiększyło się o 44% a kwasów żółciowych o 33% natomiast hormonów o 17%. Trójglicerydy bez zmian.
- Podczas przerzutów raka wątroby dochodzi do aktywacji galektyny-3 – modyfikowane pektyny cytrusowe hamują gal-3. Inne badanie potwierdza zahamowanie przerzutowania komórek raka wątroby podczas obecnośći/suplementacji zmodyfikowanych pektyn cytrusowych
- W przypadku syndromu krótkiego jelita może polepszyć perystaltykę jelit.
- Może obniżać poziom cholesterolu LDL
- Wchłanianie żelaza podczas spożywania pektyn cytrusowych jest obniżone
- Hamuje przerzuty w nowotworze prostaty(oraz ogólnie wpływa na zahamowanie jego wzrostu) oraz płuc
- Wzmaga śmierć komórek raka płuc i wątroby oraz aktywuje autofagię(zbieranie 'śmieci’ wewnątrz komórki)
- Są modulatorem iNOS oraz COX-2(tą cyklooksygenazę hamuje np.aspiryna co jest ściśle związane ze stanem zapalnym)
- Hamuje czynnik wzrostu fibroblastów (FGF) (jest to czynnik zaangażowany w gojenie się ran czy też w angiogenezę czyli wzrost/rozbudowe naczyń krwinośnych). Jest to bardzo przydatna właściwość w przypadku choroby nowotworowej.
- Z kolei to badanie potwierdza znaczący wzrost ołowiu we krwi(także potwierdza to właściwości chelatujące ) oraz w moczu (161% i 132% średni wzrost).
- Hamują nie tylko enterotoksyne B ale i również A gronkowca złocistego
- Zahamowanie Gal-3 czyni z modyfikowanych pektyn cytrusowych substancją antynowotworową w przypadku naczyniomięsaka
- Jako bloker Gal-3 może być przydatny w przypadku nowotworu jajników (wykazuje zmniejszenie żywotności komórek rakowych o 75%)
- Wykazują działanie przeciwbakteryjne vs pałeczka ropy błękitnej, listeria monocytogenes, gronkowiec złocisty i vs salmonella
- Razem z honokiolem(zawarty w korze magnolii) wykazują synergiczne działanie w przypadku zahamowania cytokiny zapalnej TNF alfa, czynnika transkrypcyjnego NFkappaB, COX-2 i peroksydacji lipidów w monocytach co na pewno ma wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego w układzie krwionośnym gdzie monocyty często powodują konkretne zniszczenia w np.infekcjach bakterią bartonella.
- Może być pomocna w przypadku leczenia raka tarczycy(jako bloker Gal-3)
Jakie modyfikowane pektyny cytrusowe moge polecić?np. te stąd
Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!
Polub tego bloga na FB gdzie czasami wrzucam dodatkowe newsy nie publikowane na blogu https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic
Dodaj komentarz