Kobiety w ciąży muszą o siebie dbać, ponieważ w ten sposób troszczą się również o swoje jeszcze nienarodzone dziecko. To, jak postępują w ciągu tych szczególnych 9 miesięcy ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka.
Bardzo duże znaczenie dla rozwijającego się płodu ma sposób odżywania się matki. Musi ona swoją dietą dostarczać mu wszelkich niezbędnych składników odżywczych, czyli białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i mikroelementów. Największe znaczenie ma odpowiednia ilość witamin i mikroelementów, ponieważ to właśnie na nie jest największe zapotrzebowanie.
Lekarze od razu po potwierdzeniu ciąży przepisują kobiecie suplementy z witaminami, które mają skład dostosowany do potrzeb kobiety ciężarnej i jej jeszcze nienarodzonego dziecka. Jest w nich zawarta zwiększona dawka witamin i mikroelementów, a dodatkowo posiadają one kwas foliowy i kwas DHA.
Odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie kobiety ciężarnej zapobiega powstaniu wady cewy nerwowej. Niedobór kwasu foliowego może także w pewnym stopniu przyczyniać się do poronień, przedwczesnego porodu i pojawienia się u dziecka wad, jak rozszczep podniebienia, wady serca i kończyn.
Znaczenie kwasu DHA u kobiety w ciąży jest równie ważne. Gwarantuje on prawidłowy rozwój mózgu płodu oraz dobrze wpływa na wzrok dziecka. Niska ilość tego kwasu może przyczynić się do przedwczesnego porodu oraz wystąpienia depresji poporodowej u matki. Więcej informacji o kwasie DHA znajdziecie pod adresem https://optymalnewybory.pl/kwas-dha-w-ciazy-rola-i-funkcje/.
Kobiety w ciąży muszą również pamiętać o tym, by pić odpowiednią ilość płynów każdego dnia. Mogą być one przyjmowane pod postacią wody źródlanej i mineralnej, domowych lemoniad (woda + miód + cytryna lub limonka), herbat czy świeżych soków. Dobrym źródłem wody są także zupy, które dodatkowo są pożywne i bogate w składniki odżywcze oraz witaminy. Ważna jest także odpowiednia ilość snu oraz unikanie stresu.
Artykuł sponsorowany na zlecenie whitepress pl
Dodaj komentarz