Amylaza trzustkowa – enzym trzustkowy oraz marker stanu zapalnego

Amylaza to enzym wytwarzany przez ślinianki, trzustkę, gruczoł mleczny, jajniki oraz jądra. Badanie poziomu amylazy we krwi jest wykorzystywane przede wszystkim przy diagnozowaniu chorób trzustki. I takie info najczęściej znajdziesz w internecie. Tak naprawdę jednak, amylaza to grupa enzymów, która odpowiedzialna jest za rozkład  cukrów (zwłaszcza skrobi). Enzymy te występują zarówno u zwierząt jak i roślin oraz produkowane są przez wiele mikroogranizmów. U człowieka amylazy są produkowane w trzustce oraz gruczołach ślinowych gdzie katalizują hydrolizę skrobi, czyli jej rozkład na mniejsze cząsteczki, takie jak maltoza. Istnieją różne rodzaje amylazy w zależności od sposobu rozrywania wiązania glikozydowego. W związku z tym faktem powstają różne produkty hydrolizy, takie jak: maltoza, glukoza, fruktoza, dekstryny. 1)e-biotechnologia.pl/Artykuly/amylazy
Amylazy odgrywają znaczącą rolę w procesie trawienia wielocukrów, które są podstawowym źródłem energii dla człowieka lub mogą zostać zmagazynowane w organizmie jako materiał zapasowy. Enzymy te biorą również udział w procesach antyzapalnych, w które zaangażowana jest m. in. histamina. Obecnie prowadzone są badania nad znaczeniem roli amylaz w astmie, przewlekłej chorobie płuc. 2)e-biotechnologia.pl/Artykuly/amylazy
Rozróżniamy 2 rodzaje amylaz: α-amylazę oraz β-amylazę. W świecie organizmów żywych α-amylaza jest szeroko rozpowszechniona. Jest produkowana przez człowieka oraz inne ssaki w śliniankach oraz wydzielana przez trzustkę do jelita cienkiego. Natomiast β-amylaza jest obecna u drożdży, bakterii oraz roślin, szczególnie w nasionach. 3)e-biotechnologia.pl/Artykuly/amylazy. Sam miałem dość konkretny problem z trawieniem skrobii – do dzisiaj jej nie jadam(no poza płatkami owsianymi górskimi na wodzie z rana) a to ze względu na niski poziom tego enzymu. Poprawiłem w/w problem kilkoma sposobami, które niżej wypunktuje(sam stosowałem 2 z nich nawet o tym nie wiedząc). Należy zaznaczyć, że amylaza zarówno bardzo niska jak i naprawdę wysoka oznacza stan zapalny trzustki4)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27482865 – przydatne mogą być wtedy zioła przeciwzapalne takie jak tarczyca bajkalska, Dan shen(szałwia czerwona) czy rdestowiec japoński czy ewentualnie nalewka z liści katalpy + rzeczy które mogą zwiększyć lub obniżyć jej poziom z listy poniżej. 

 

 Ogólne informacje na temat niskich i wysokich poziomów amylazy

  • Niskie poziomy amylazy są związane z brakiem izoamylazy(a sama amylaza zwiększa się u dzieci z wiekiem) 5)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/885144
  • Bardzo wysokie poziomy amylazy i lipazy mogą być związane z rakiem trzustki 6)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25262719
  • Niedobór enzymów trzustkowych powoduje stany zapalne jelit najprawdopodobniej zaburzając środowisko tego organu. 7)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17876545
  • L-arginina (aminokwas) zwiększa stan zapalny trzustki8) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9444550 9)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25688985
  • ALA(kwas alfa-liponowy) zmniejsza stany zapalne trzustki i dysfunkcję nerek 10)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26502371
  • Wysokie poziomy amylazy mogą być związane z dysfunkcją nerek 11)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22004561
  • Kurkumina hamuje stany zapalne trzustki 12)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12488237
  • Bajkalina(substancja zawarta w tarczycy bajkalskiej) b.dobrze tłumi stany zapalne trzustki 13)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19657312
  • Cytokiny zapalne IL-6, IL-1 i TNF alfa powodują stany zapalne trzustki. Zahamowanie IL-1 obniża wysokie poziomy amylazy(jednak zrobiono to przed wywołaniem stanu zapalnego trzustki, po – nic nie daje). 14)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7539942
  • Niedobory amylazy mogą być dziedziczne(także genetyka) 15)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1710200
  • Stany zapalne trzustki mogą doprowadzić do IBD(zespół jelita drażliwego).16) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16847384
  • Bardzo niska insulina(jak dla mnie poniżej 5) przyczynia się do niskiego poziomu amylazy i lipazy. Cukrzycy typu 2 mają niskie poziomy amylazy(po długim czasie trwania choroby). 17)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15756357
  • Cukrzyca typu 1 = zaburzone wytwarzanie enzymów trzustkowych(niskie wytwarzanie). 18)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15971157
  • Syntetyczne blokery kanałów wapniowych powodują zahamowanie produkcji amylazy(np. warapamil czy też diltiazem) 19)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1712969
  • Stan zapalny trzustki objawia się wymiotami, mdłościami, gorączką i bólem brzucha. 20)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14582568
  • Zwiększenie spożywania węglowodanów nie spowoduje zwiększenia się wydzielania amylazy, trypsyny czy chymotrypsyny. 21)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2471755
  • Osoby z syndromem Sjogrena wykazują albo bardzo niskie albo wysokie poziomy amylazy co może świadczyć o stanach zapalnych tego organu 22)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6190225
  • Stany zapalne trzustki są powiązane z niskim poziomem komórek układu odpornościowego – neutrofilami(taki stan zwie się neutropenią) 23)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21737905
  • Doustna suplementacja amylazą poprawia stan zdrowia osób, które przeszły ciężki stan zapalny trzustki 24)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24618443
  • Hiperglikemia(czyli cukrzyca – nadmiar glukozy we krwii) powoduje niskie poziomy amylazy oraz zwiększa neutrofile25) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20132955 26)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6610739
  • Niski poziom amylazy i lipazy jest związany z większym ryzykiem raka sluzowkowego jak i zwiększonymi stanami zapalnymi powodowanymi przez nowotwór. 27)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27394653

 

Co zwiększa amylazę

  • CCK(cholecystokinina hormon wydzielany m.in. przez śluzówkę dwunastnicy i jelita czczego.) zwiększa wytwarzanie amylazy i lipazy 28)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9048493 29)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1189101330) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2431952 31)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9461527 32)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9048493
  • Soja 33)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1377745
  • Niskie dawki cynku zmniejszają poziom alfa-amylazy, wysokie zwiększają. 34)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11817687
  • Niskie poziomy amylazy związane są także ze stanem zapalnym, syndromem metabolicznym oraz cukrzycą. 35)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22004561 36)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27022442
  • Białka sojowe zwiększają poziomy amylazy trzustkowej. 37)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9151250
  • cAMP aktywuje amylaze poprzez pobudzenie Protein kinase A (PKA). PKA jest pobudzane przez glukagon czy noradrenaline jak i również forskolina,apigenina czy arnika(w postaci suplementu diety) 38)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1280101 39)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19167487 40)m.jbc.org/content/280/7/5221.full#ref-3641)m.jbc.org/content/280/7/5221.abstract
    42)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9277373
    43)kopalniawiedzy.pl/zapalenie-trzustki-oliwa-virgin-ryby-kwas-oleinowy-hydroksytyrozol-wielonienasycone-kwasy-tluszczowe-n-3-uszkodzenia-oksydacyjno-zapalne-ceruleina-Maria-Belen-Lopez-Millan,1478544)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1107869945)genomed.pl/index.php/pl/profilaktyka-genetyczna/mukowiscydoza46)ochoroba.pl/artykuly/2444-mukowiscydoza-cf-ang-cystic-fibrosis47)Principles and practice of phytoherapy, modern herbal Medicine 2 – Kerry Bone,Simon Mills
  • Oliwa z oliwek zwiększa wydzielanie amylazy 48)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15165616
  • Wzrost poziomu wapnia = wzrost poziomu amylazy 49)linemed.pl/nhealth_guide/details/id,1850
  • Forskolina zwiększa poziomy amylazy 50)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2410466
  • Hormon VIP może stymulować wytwarzanie amylazy (pobudza go glicyna, l-arginina i inne). 51)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6204536
  • Obniżenie poziomu glukozy we krwi przez minerał wanad zwiększył poziomy amylazy (były one niskie), z kolei te zwierzęta które miały wachania glukozy we krwi, leczenie wanadem przywróciło tylko do pewnego stopnia prawidłowe poziomy opisywanego enzymu. 52)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2476354

 

Co obniża poziomy amylazy

  • Fasola obniża poziomy alfa amylazy 53)pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900711z
  • Ekstrakt z nasion winogron hamuje alfa amylazę i alfa glukozydazę 54)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22697360
  • Polisacharydy zawrate w herbacie pu-erh hamują wydzielanie alfa-amylazy 55)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25820466
  • Kolejne badanie potwierdzające że dieta wysoko fruktozowa plus niedobory miedzi = niski poziom enzymów trzustkowych. 56)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2442328
  • niskie poziomy miedzi zmniejszają wagę trzustki jak i aktywność lipazy i amylazy zwłaszcza u szczurów konsumujących fruktoze zamiast skrobi. 57)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2626988
  • Eugenol hamuje alfa amylazę (eugenol występuje między innymi w goździkach) 58)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886079
  • Modligroszek różańcowy(Abrus precatorius) a dokładnie liście z tej rośliny zawierają triterpeny które mają właściwości hamujące alfa amylazę. 59)pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf502667z
  • Cyjanidyna to naturalna substancja wystepująca np.w kwiecie petuni ogrodowej. Hamuje ona nadmierne poziomy alfa amylazy 60)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20957102
  • Honokiol (składnik zawarty w korze Magnolii) chroni przed nadmiernym wzrostem amylazy i lipazy trzustkowej 61)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258232
  • Sałata siewna hamuje alfa amylaze i alfa glukozydazę 62)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28170007
  • Kwas fitynowy(zawarty w zbożach) hamuje wytwarzanie enzymów takich jak trypsyna, pepsyna, alfa amylaza i beta glukozydaza. 63)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/
  • Kwas hydrochlor (zawarty prawdopodobnie w różnych warzywach i ziołach) obniża aktywność amylazy i lipazy. 64)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6174390
  • TRH(hormon z którego wytwarzają się hormony tarczycy) nadmiernie pobudzony hamuje wytwarzanie się amylazy i zwiększa wytwarzanie się glukagonu w trzustce. Co zwiększa TRH?sauna, ekspozycja na zimno, forskolina, LLLT, kwas walproinowy, niski kortyzol 65)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15254348

 

  • Lukrecja posiada w sobie substancje zwaną glcyrrhizin – hamuje ona stany zapalne oraz wysokie poziomy amylazy 66)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25555888
  • Wywar z mieszanki ziołowej Dachengqi(Dachengqi Decoction) zmniejsza wysokie poziomy amylazy i lipazy 67)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26488574
  • EGCG to substancja zawarta w zielonej herbacie. Zmniejsza ona poziomy amylazy o 34% oraz redukuje trawienie skrobi co może być przydatne w celu zredukowania wagi u osób otyłych(sama zielona herbata działa na zrzucenie zbędnego balastu ciała w wieloraki sposób, który kiedyś opisze) 68)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23038646
  • Chroniczne spożywanie alkoholu powoduje stan niedotlenienia w trzustce powodując jednocześnie namnożenie się wolnych rodników przez co poziom amylazy u alkoholików jest niski. Przerośnięta grzybnia także powoduje zwiększenie się aldehydu octowego w organizmie(alkohol w organizmie konwertowany jest do aldehydu octowego aż w końcu zostanie rozłożony do wody i dwutlenku węgla). Ma to naturalnie wpływ na wytwarzanie enzymów przez ten organ(maksymalne ich obniżenie). 69)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12921777 70)domrainmana.pl/candida-albicans-cichy-zabojca/ 71)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12960501
  • Cukrzyca może być nie tylko odpowiedzialna za niskie poziomy amylazy ale i także elastazy 72)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27069032
  • Genisteina(substancja zawarta w soi) hamuje uwalnianie amylazy. 73)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7511340
  • Niedobór miedzi powoduje niskie poziomy amylazy. 74)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9263184
  • Polifenole(np.w kakao) hamują amylaze i alfa glukozydazę 75)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871121/ 76)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21495725
  • Oxymatrine – to alkaloid który znajduje się międzyinnymi w zielu(korzeniu) Sophora Flavescens czy tez Sophora tonkinensis. Redukuje on D-lactic oraz zwiększa aktywność klaudyny 1 – jest to substancja która uszczelnia bariere krew mózgu (składnik tzw.połączeń ścisłych bariery krew-mózg) oraz zmniejsza poziom amylazy jak i zwalcza stan zapalny trzustki. 77)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24997623 78)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16783704 79)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633783

 

 

Część suplementów i ziół z badań i doniesień zawartych w tym artykule można znaleźć tutaj (podstrona z suplementami i ziołami które sam wyselekcjonowałem)

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”

Literatura

Literatura
1, 2, 3 e-biotechnologia.pl/Artykuly/amylazy
4 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27482865
5 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/885144
6 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25262719
7 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17876545
8 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9444550
9 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25688985
10 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26502371
11, 35 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22004561
12 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12488237
13 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19657312
14 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7539942
15 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1710200
16 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16847384
17 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15756357
18 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15971157
19 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1712969
20 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14582568
21 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2471755
22 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6190225
23 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21737905
24 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24618443
25 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20132955
26 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6610739
27 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27394653
28 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9048493
29 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11891013
30 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2431952
31 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9461527
32 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9048493
33 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1377745
34 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11817687
36 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27022442
37 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9151250
38 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1280101
39 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19167487
40 m.jbc.org/content/280/7/5221.full#ref-36
41 m.jbc.org/content/280/7/5221.abstract
42 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9277373
43 kopalniawiedzy.pl/zapalenie-trzustki-oliwa-virgin-ryby-kwas-oleinowy-hydroksytyrozol-wielonienasycone-kwasy-tluszczowe-n-3-uszkodzenia-oksydacyjno-zapalne-ceruleina-Maria-Belen-Lopez-Millan,14785
44 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11078699
45 genomed.pl/index.php/pl/profilaktyka-genetyczna/mukowiscydoza
46 ochoroba.pl/artykuly/2444-mukowiscydoza-cf-ang-cystic-fibrosis
47 Principles and practice of phytoherapy, modern herbal Medicine 2 – Kerry Bone,Simon Mills
48 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15165616
49 linemed.pl/nhealth_guide/details/id,1850
50 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2410466
51 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6204536
52 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2476354
53 pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900711z
54 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22697360
55 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25820466
56 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2442328
57 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2626988
58 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886079
59 pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf502667z
60 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20957102
61 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258232
62 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28170007
63 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/
64 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6174390
65 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15254348
66 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25555888
67 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26488574
68 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23038646
69 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12921777
70 domrainmana.pl/candida-albicans-cichy-zabojca/
71 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12960501
72 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27069032
73 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7511340
74 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9263184
75 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871121/
76 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21495725
77 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24997623
78 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16783704
79 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633783
Podziel się tym artykulem na facebooku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Płatne konsultacje

Konsultacje zdrowotne
rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

Darowizna edukacyjna

Jeśli podoba Ci się ten blog, wspomóż mniejszą lub większą kwotą moją edukację w zakresie medycyny (kursy/szkolenia, książki, urządzenia).

Ankieta

Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

View Results

Loading ... Loading ...

Archiwum
stat4u