Szkodliwa fruktoza – soki 100% i żywność z sokiem glukozowo-fruktozowym = problemy zdrowotne

8d94c10e63ba55440143069b8113178fFruktoza przetworzona w obecnych czasach spożywana jest w niebotycznych ilościach – sam miałem kiedyś z tym problem pijąc pasteryzowane soki 100%. To jakie szkody powoduje taka forma fruktozy zrozumiałem dopiero po latach i stąd ten artykuł – tj. po to, abym więcej do niej nie wracał i abyś Ty nie popełnił mojego błędu.

Zacznę może od paru słów na temat leptyny. Wytwarzana w zgromadzonych komórkach tłuszczowych (tkance tłuszczowej) – jest hormonem białkowym krążącym w krwiobiegu w celu sygnalizowania mózgowi poziomu cukru w organizmie i informowania go, czy dostarcza on odpowiedniej ilości energii. Można ją uznać za rodzaj regulatora tłuszczu. Hormon stale informuje mózg, czy organizm odczuwa głód. Kiedy kończymy posiłek, leptyna jest uwalniana z zapasów tłuszczu do krwiobiegu. Dociera do mózgu, aby poinformować o tym,że jesteśmy najedzeni, a organizm ma teraz pewną ilość dostępnej energii.
Kiedy poziom leptyny wzrasta, apetyt słabnie i czujemy się najedzeni. Zwiększa się również tempo przemiany materii. Mózg uznaje, że ilość pokarmu i tłuszczu jest wystarczająca do normalnego funkcjonowania organizmu. To z kolei przywraca poziom leptyny do normy. Wówczas jedzenie traci swój urok i nie smakuje tak dobrze, co pomaga sygnalizować, że zjedliśmy już wystarczająco dużo.

 

Fruktoza a leptynooporność

Do oporności na leptynę dochodzi, gdy pomimo tkanki tłuszczowej która zmagazynowała energię dalej jesteśmy głodni. W tych warunkach hamowana jest lipoliza( proces rozkładu trójglicerydów w tkance tłuszczowej) i uniemożliwia organizmowi wykorzystanie własnych zasobów tłuszczowych.

Ponieważ badania wykazały, że stężenie leptyny staje się wyższe przy spożyciu posiłków wysoko-węglowodanowych, podwzgórzowe receptory leptyny osoby na standardowej diecie, ciągle nadwyrężane na wysokie stężenie leptyny po jakimś czasie stają się na nią oporne – taki stan jednak musi trwać przez jakiś dłuższy czas(pare tygodni a może i miesięcy w zalenosci od organizmu).

Leptyna jest również groźna z innego powodu – zwiększone jej stężenie ma związek z autoagresją, gdyż pobudza ona limfocyty Th1 które należą do zapalnej odpowiedzi komórkowej w organiźmie człowieka. Wg.badań leptynooporność objawia się również zmniejszonym wydzialaniem TSH, pogorszonej konwersji T4 do T3 oraz wzroście rT3. Naturalnie ma to swoje odbicie w wolniejszym metabolizmie —> powodując tycie.

 

 

Fruktoza – Negatywne skutki spożywania jej przetworzonej postaci

– Powoduje, że twoja wątroba syntetyzuje tłuszcze, które są eksportowane jako cholesterol VLDL(Lipoproteiny bardzo małej gęstości), co prowadzi do dyslipidemii (trójglicerydów we krwi i cholesterolu) tłuszczu dookoła organów a ostatecznie do chorób serca.
– podwyższa poziom kwasu moczowego we krwi, prowadząc do dny moczanowej oraz podwyższonego ciśnienia krwi jak i też zwiększonego ryzyka udaru
– podwyższony poziom kwasu moczowego prowadzi również do wystąpienia tzw.syndromu metabolicznego
– nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do niedoborów miedzi która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, wytwarzania czerwonych krwinek(erytrocytów) oraz utleniania szkodliwego kwasu moczowego. To ona także wpływa na utrzymanie naturalnego koloru włosów.
– nadmierna konsumpcja produktów glukozowo-fruktozowych ma także negatywny wpływ na nerki, poprzez zaburzenie dizałania cewek moczowych prowadzi do niewydolności nerek
– powoduje odkładanie się tłuszczu w wątrobie, prowadząc do tzw.niealkoholowego stłuczenia wątroby
– duża ilość fruktozy wywołuje toksyczny efekt w funkcjonującej okrężnicy zmieniając środowisko kwasowe. Nierównowaga kwasowa w okrężnicy powoduje niewłaściwe wchłanianie substancji odżywczych z tej części jelita grubego, a to oznacza, że dostarczane witaminy i minerały z pożywienia nie zostają wchłonięte w dostatecznym stopniu, co prowadzi do niedoborów.
– powoduje insulinooporność, która prowadzi do otyłości oraz cukrzycy typu 2
– z kolei insulinooporność prowadzi do podwyższonej poziomu czynnika wzrostu IGF-1 w ciele człowieka,co może prowadzić do powstania nowotworu
– fruktoza nie wpływa na poziom sytości w ten sam sposób co glukoza, przez co spożywasz jej więcej automatycznie dostarczając więcej kalorii.
– za duża podaż fruktozy może spowodować oporność na leptynę powodując otyłość
– fruktoza jak i cukier są uzależniające
– w badaniach spożycie przemysłowej fruktozy powiązane zostało z malejącą funkcją wątroby
– fruktoza przetworzona, notorycznie spożywana przyczynia się do nadciśnienia tętniczego – z naturalnych owoców nie ma takich skutków ubocznych
– wiedź, że sporo owoców obniża skoki insuliny oraz posiadają efekt żelujący w jelitach (dzięki błonnikowy) co spowalnia uwalnianie cukru
– fruktoza może nasilać zespół jelita drażliwego jak i przyczyniać się do powstania tej choroby
– przetworzona fruktoza hamuje wytwarzanie ATP
– może przyczyniać się do powstania zaćmy cukrzycowej

 

 

Fruktoza a leptynooporność i owoce

Leptynooporność, podwyższony poziom insuliny oraz brak uczucia sytości są gotowym przepisem na dietetyczną katastrofę prowadzącą do otyłości, nowotworów i problemów kardio. Owoce nie są jednak skoncentrowaną i przetworzoną fruktozą gdyż zawierają błonnik, enzymy trawienne,witaminy i minerały zatem nie można im przypisywać aż tak poważnych skutków ubocznych. Nie jest tak łatwo się nimi za przeproszeniem zapchać czy przejjeść chociaż dla chcącego nic trudnego – także nawet one powinny być spożywane z umiarem tak, aby nie wywoływać gwałtownych skoków insuliny.

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

 

pfp.edu.pl/index.php?id=wytlipidy
pl.wikipedia.org/wiki/Leptyna
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/
ajcn.nutrition.org/content/89/6/1760.short
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16234313
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21781943
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071464
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17670904
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17988776
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15181085
ajprenal.physiology.org/content/290/3/F625.short
sciencedirect.com/science/article/pii/105687199400063A
sciencedirect.com/science/article/pii/S0168827808001645
hyper.ahajournals.org/content/45/5/1012.short
ajcn.nutrition.org/content/49/6/1155.short
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564476
nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5
jn.nutrition.org/content/131/11/3109S.short
ajcn.nutrition.org/content/84/5/1171.short
jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555133
ajpregu.physiology.org/content/295/5/R1370.short
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21418711
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/
pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy

Podziel się tym artykulem na facebooku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Płatne konsultacje

Konsultacje zdrowotne
rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

Ankieta

Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

View Results

Loading ... Loading ...

Archiwum