Smardz jadalny – Morchella esculenta – lecznicze właściwości tego rzadkiego grzybka

Morchella_esculenta_84915

Smardz jadalny – Morchella esculenta – jest grzybek rosnącym w Polskich lasach i na dodatek jadalnym. Jest on bardzo rzadkim grzybem i raczej występującym w małych skupiskach – stąd raczej nie nastawiałbym się na poszukiwania go jako grzybka jadalnego lecz jadalnego. W Azji mają Reishi, który jest wychwalany pod niebiosa – w PL tak rzadkim i wyjątkowym grzybem jest właśnie Smardz. Amatorzy ziołolecznictwa często zbierają go i robią z niego nalewki alkoholowe ze względu na jego zastosowanie w przypadku chorób oczu (z tego co wiem Rosjanie leczą nim bez większych problemów zaćmę). Nie znalazłem żadnego badania stwierdzającego takie właściwości jednak z wielu doniesień osób, które go stosowały wiem iż jest to jak najbardziej realne – mogę tylko podejrzewać, że za w/w właściwości odpowiada bardzo bogaty zestaw aminokwasów występujący w tym grzybie (możliwe, że główną rolę odgrywa tutaj l-prolina, która po prostu jest znacznie lepiej dostępna dla organizmu człowieka niż w zwykłej odżywce białkowej, mięsie czy innym produkcie białkowym) oraz GABA. Grzyb ten, posiada jednak również i inne interesujące właściwości wymienione poniżej. Chciałbym nadmienić,
że jest kilka odmian Smardza a sam grzyb jest dość słabo przebadany (jak zresztą większość grzybów), poniżej wszystko co udało mi się znaleźć na jego temat:

 

Skład: cis-3-amino-l-proline(l-prolina), alpha-1,4-Glucan(Morchella costata i M. vulgaris), citric acid, acetic acid, gamma-aminobutyric acid(Morchella deliciosa/esculenta ), malic acid 1-O-D-glucopyranoside (morelid)(Morchella deliciosa/esculenta), galactomannan(polisacharyd) (Morchella esculenta), galaktoza, sterole, trilinolein, 1-linoleoylglycerol, ceramide, enzymy: Amylaza, cellulaza, proteaza, ureaza, pektynaza (wszystkie 4 gatunki tj. Angusticeps, conica, esculenta,deliciosa zawieraja wszystkie w/w enzymy), aminokwasy takie jak arginina, alanina, aspartic acid, glycine, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, isoleucyna, lizina, metionina, phenylaalanina, seryna, tyrozyna, threosina, walina, leucytna, tryptofan i wymieniona wyżej prolina, błonnik. Ponadto bardzo bogaty w potas i żelazo.

  • zarówno wodny jak i alkoholowy wyciąg z Morchella esculenta zwiększa poziomy dysmutazy nadtlenkowej SOD, katalazy (CAT), peroksydazy glutationowej(GPx) oraz Glutationu (GSH), posiada działanie anty nefrotoksyczne(ochronne dla nerek)
    Galaktomannan zawarty w smardzu zmniejsza aktywność zapalnego czynnika transkrypcyjnego NF-kappaBeta w monocytach.
    – Inne związki zawarte w Smardzu również hamują aktywacje NF-kappa beta. Sterole i trilinolein zwiększają ścieżkę sygnałową ERK wykazując właściwości neuroprotekcyjne oraz wspomagają pamięć
  • obniża aktywację kaspazy-3 odpowiedzialną za blokadę między innymi receptora witaminy D3 – VDR
  • Morchella esculenta wykazuje b.dobre właściwości antyoksydacyjne które są mocniejsze wraz z podaną dawką
  • M.esculenta wykazuje b.dobre właściwości anty hepatoksyczne (obniża podwyższone wartości GOT, GPT i ALP )in vitro Morchella esculenta hamuje namnażanie się takich bakterii jak Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Klebsiella pneumonia, Erwinia carotovora i Agrobacterium tumifaciens, Bacillus subtilis, Bacillus atrophaeus i Staphylococcus aureus oraz Candida albicans.
  • Polisacharydy z M. conica hamują wytwarzanie tlenku azotu NO, iNOS i Nf-kappaB, zwiększają homo oxygenaze HO-1
  • gamma-aminobutyric acid(GABA) zawarty w w Smardzu niweluje syndrom przewlekłego zmęczenia, poprawia nastrój, niweluje PMS u kobiet, leczy/hamuje ADHD, zwiększa wzrost czystej masy mięśniowej, wspiera spalanie tłuszczu, stabilizuje ciśnienie krwi, uśmieża ból
  • Malic acid zawarty w Smardzu usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, reguluje pracę ukł.pokarmowego, wzmacnia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto posiada właściwości przeciwbólowe, zwiększa poziom energii czy też używany jest do pielegnacji skóry.
  • Galactomannan obniża cytokinę zapalną IL-6 oraz CXCL (zwiększa je np.salmonella, IL-6 zwiększa także borelioza, bartonella, problemy ze snem, candida czy też depresja)
  • Galactomannan wykazuje właściwości antywirusowe względem wirusa Herpes HSV-1
  • W badaniach wykazano mniejszą absorbcję glukozy z jelit co może być bardzo przydatne u cukrzyków (chodzi o związek Galactomannan)
  • Natomiast w innym badaniu galactomannan zwiększał poziomy tlenku azotu o 33% oraz poziomy zapalnej cytokiny IL-1-b, IL-6. Poziomy w/w cytokin w jednym z badań wzrosły aż o 5-8 razy!Nie powoduje natomiast wzrostu cytokiny TNF-alfa ani przeciwzapalnej cytokiny IL-10.
  • Wg.badań galactamannan wykazuje bardzo dobre właściwości przeciwko Leiszmaniozie(infekcja wywołana przez wiciowce Leishmania).
  • Przyjazny grzybek S.Boulardi działa poprzez przyklejenie się do nabłonka jelit przez co nie pozwala w nadmiernym zasiedleniu jelit przez np. negatywna bakterie e.coli, która powoduje stany zapalne, rozwolnienia i niszczenie śluzówki jelita. Galactomannan wykazuje takie samo działanie jak S.Boulardi oraz obniża stany zapalne jelit (wywołane przez e.coli poprzez podniesienie w tym rejonie cytokin zapalnych TNF-alfa, IL-6, GM-CSF oraz chemokin CCL2, CCL20, CXCL8).
  • Galaktamannan wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz antynowotworowe w przypadku komórek rakowych A375(czerniak złośliwy) czy HCT116(rak jelita grubego) i HepG2(rak wątroby)
  • Ponadto glukany wykazują działanie antynowotworowe w przypadku raka płuc(Zhong et al., 2009), białaczki (Gao et al., 2007; McCormack et al., 2010), czerniakowi (Kamiryo et al., 2005), rakowi prostaty (Fullerton et al., 2000) i innym.

 

Dawkowanie
3x dzienie 1 płaska łyżeczka nalewki z wysuszonego (w 40stopniach drobno pokrojonego grzyba) grzyba. Niestety nie mam pewności na jakim stężeniu alkoholu ją zrobić – celowałbym w 3 stężenia alkoholu zaczynając od 70%,60 a następnie 40%.(każde po 2 tyg. dolewając po tym czasie odliczoną ilość wody w celu uzyskania niższego stężenia czyli w sumie 6 tyg.trzeba by było poświęcić na stworzenie takiej nalewki).

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”

 

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26441484
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27459112
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21752616
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21567413
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645726
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12236698
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15884853
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC243624/?page=1
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18692113
en.wikipedia.org/wiki/Morchella_esculenta
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9187252
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16842225
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234969
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192845
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23095488
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22159604
webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-464-gaba%20gamma-aminobutyric%20acid.aspx?activeingredientid=464&
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23137964
books.google.pl/books?id=LMY4sqYd1rIC&pg=PA87&lpg=PA87&dq=cis-3-amino-l-proline&source=bl&ots=yQ3z7dW_3V&sig=7L-2c3Tb5mO39zxV42qOLFQQxY8&hl=
pl&sa=X&ved=0ahUKEwitt8SRxfbOAhVLCywKHQC1BMcQ6AEIXDAG#v=snippet&q=morchella&f=false
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19751759
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19185777
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16569064
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24169303
pl.wikipedia.org/wiki/Leiszmanioza
veterinaryresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/1297-9716-43-4
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24053828

Podziel się tym artykulem na facebooku:

2 odpowiedzi na „Smardz jadalny – Morchella esculenta – lecznicze właściwości tego rzadkiego grzybka”

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    
    Płatne konsultacje

    Konsultacje zdrowotne
    rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

    Ankieta

    Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

    Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

    View Results

    Loading ... Loading ...

    Archiwum