Recenzja ksiazki 'Gorzka prawda o slodzikach’ Bruce Fife

’Gorzka prawda o slodzikach’ B. Fife to ksiazka glównie o stevii a raczej pojedynczych substancjach o slodkim posmaku z niej ekstrachowanych i sprzedawanych czesto z dodatkiem innych slodzików. To jak tragiczne w skutkach sa napoje o niskiej zawartosci cukru dosladzane stevia zdarzylem sie juz przekonac , kiedy to mialem konkretna fermentacje,przelewania i ogolnie rzecz biorac zaburzenia mikrobiomu (luzny stolec) po spozywaniu w sumie codziennie green tea ice tea. Najwazniejsze kwestie wyniesione z tej ksiazki przedstawiam ponizej. 

 

– Stewia moze powodowac poronienia
– Stewia zapobiega wejsciu w ketoze
– Stwiozyd i rebaudiozyd A to glówne glikozydy odpowiedzialne za slodki smak stewi
– Stewiol jest toksyczny i mutagenny
– Stewia dziala moczopednie
– Zmieniajac cukier na slodziki przybierasz na waze zamiast schudnac
– Kazdy slodzik pobudza receptory smaku na jezyku przez co zjadasz wiecej
– Kazdy slodzik w tym stewia – uzaleznia
– Stewia blokuje wytwarzanie sie czynnika BDNF
– Stewia pobudza wytwarzanie insuliny
– Pozytywne wlasciwosci stewi wynikaja z badan z uzyciem ekstraktu a nie wyekstrachowanego stewiozydu lub rebaudiozydu
– Glikozydy stewiolowe dzialaja moczopednie
– Glikozydy stewiolowe pobudzaja insuline, jesli czuc ich slodki smak, w kapsulce tego nie robia stad moga nie pobudzac insuliny
– Stewiole moga powodowac zaburzenia metabolizmu zólci
– W bardzo duzych dawkach stewiole moga byc nefrotoksyczne
– Przetworzone ziarna i dodatki do zywnosci zaburzaja mikrobiom
– Wszystkie slodziki bezcukrowe powoduja wzrost bakterii patologicznych (zwlaszcza sukraloza) z grupy enterococcus
– Stewiozyd i rybozyd A niszcza bakterie lactobacillus reuterii
– Wszystkie slodziki na dluzsza mete powoduja wzrost glukozy we krwii i insulinoopornosc
– Stewia zwieksza ryzyko cukrzycy typu 2 bardziej niz zwykly cukier
– Kazdy cukrzyk typu 2 ma zaburzony mikrobiom w tym niski poziom bakterii produkujacych maslan
– Zwierzeta ktore nie produkuja hormonu leptyny maja o 50% mniej bakterii z grupy bacterioides i 50% wiecej firimicutes
– Bacteroides rozkladaja blonnik do kwasu octowego i maslowego a to one wplywaja na integralnosc sluzowki jelita
– Wyzszy stosunek firimicutes do bacteroides to zwiekszone ryzyko demencji i alergii pokarmowych
– Do firimicutes naleza streptococcus, staphylococcus, listeria i clostridium
– Matka w trakcie karmienia, pijaca produkty ze slodzikami zwieksza ryzyko chorób metabolicznych u dziecka (pijac napoje slodzone slodzikami stewiowymi)
– W jelicie tak jak w jamie ustnej sa receptory smakowe
– Skutki uboczne spozywania stewii – bóle miesni, skurcze miesni, bóle glowy, bóle brzucha, zawroty, zmeczenie, podraznienie gardla, flegma, wysypki skórne,
bóle stawów
– Jest czestym alergenem, powoduje wzdecia
– leki przeciwcukrzycowe plus stewia mocno obnizaja cukier do wrecz niebezpiecznych poziomów
– Produkt o nazwie Truvia sprzedawany w USA to 99% erytrolu i 1% stewii
– Sacharyna/acesulfam potasowy, cyklaminian maja dzialanie kancerogenne
– Sukrazola pogarsza sklad mikrobiomu, zmienia pH tresci jelita, pogarsza detoks ukl.pokarmowego, przyczynia sie do przybierania na wadze, hamuje wzrost bakterii bacteroidess

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”

Podziel się tym artykulem na facebooku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Płatne konsultacje

Konsultacje zdrowotne
rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

Ankieta

Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

View Results

Loading ... Loading ...

Archiwum