Kwas fitynowy i jego właściwości

patkiowsiane

Kwas fitynowy znajduje się w roślinach strączkowych, zbożach, ziemniakach, orzeszkach i nasionach. Jest stanowczo odradzany i często wypominany przez nowoczesnych dietetyków jednak nie do końca słusznie. Chciałbym przedstawić sporo faktów przemawiających jednak za spożywaniem produktów z nie wielkią ilości tego kwasu ze względu na jego dobroczynne właściwości.

Kwas fitowy (fitynowy) znany jest z tego iż wiąże wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, cynk, miedź i selen powodując, że stają się się one nierozpuszczalne i nie dostępne w przewodzie pokarmowym człowieka(tj.nie są wchłaniane).

Wpierw może trochę na temat negatywnego oddziaływania kwasu fitynowego na człowieka:
– hamuje enzymy rozkładające substancje pokarmowe takie jak trypsyna, pepsyna, alfa amylaza, beta glukozydaza. Blokowanie wchłaniania alfa amylazy jest akurat przydatne u cukrzyków gdyż zmniejsza to absorbcje glukozy.
– mówi się,że nadmiar kwasu fitynowego może spowodować problemy jelitowe jednak bardziej można o to podejrzewać lektyny niż sam kwas fitynowy.

No i to tyle na temat negatywnych skutków kwasu fitynowego 🙂

Pozytywne działanie:
– protekcyjne vs alkoholowemu uszkodzeniu wątroby poprzez blokowanie wolnych rodników oraz zwiększanie poziomu potencjału antyoksydacyjnego
– działanie antyoksydacyjne kwasu fitynowego polega na hamowaniu oksydazy ksantynowej
– zmniejsza stany zapalne spowodowane cytokinami IL-8 oraz IL-6 zwłaszcza w jelicie grubym
zwiększa procesy autofagii (trawienie przez komórkę uszkodzonym elementów jej struktury)
– jest uznany za główny czynnik odpowiedzi na stres komórkowy oraz jest ważnym regulatorem funkcji neuronów oraz ich żywotności
– pełni ważną rolę w niszczeniu patogenów wewnątrz naszych komórek wspomagając je w ich eliminacji
– mówi się, że autofagia jest szczególnie korzystna w leczeniu zaburzeń neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, SLA czy choroba Huntingtona. Choroby te, spowodowane są zaburzeniami w gromadzeniu niepoprawnie złożonych białek chorobotwórczych któe są usuwane przez komórke pod wpływem kwasu fitynowego
– badania wskazują, że autofagia jest niezbędna dla żywotności/przedłużenia efektów obniżenia spożywanych kalori i ćwiczeń fizycznych. Poprzez zahamowanie mTOR, zwiększa autofagie, dzięki czemu przedłuża długość życia
– kwas fitynowy wykazuje działanie antynowotworowe przeciwko nowotworom kości, prostaty , janików, białaczki, mięsaków, skóry(Dr.Gerson dokładnie wiedział co robi – uważam go za top5 najwartościowszych naukowców/lekarzy – jego dieta jest dieta ponadczasowa bez względu na stan zdrowia człowieka)
– kwas fitynowy hamuje aktywność MMP(o których pisałem już pare zdań tutaj i tutaj) oraz telomerazy
– badania pokazują, że fityniany zmniejszają poziom cukru we krwi u myszy i szczórów
– kwas fitynowy posiada działanie neuroprotekcyjne (badanie przeprowadzone na komórkach ludzi z chorobą Parkinsona) – chroni przed 6-hydroxydopaminą aktywowaną przez aptoptozę(śmierć) neuronów dopaminergicznych, która wywołuje chorobe Parkinsona
– poprzez aktywowanie autofagi, hamuje przed chorobą Alzheimera oraz innymi chorobami neurodegeneracyjnymi
– kwas fitynowy zmniejsza poziom trójglicerydów oraz zwiększa poziom cholesterolu HDL(tego dobrego)
kwas fitynowy naprawia DNA(dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu nowotworów)
– zwiększa gęstość kości redukując szanse powstania osteoporozy(niski poziom kwasu fitynowego z kolei zwiększa prawdopodobieństwo osteoporozy). Spożycie produktów z kwasem fitynowym zalecane jest zwłaszcza u kobiet po menopauzie
– chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni UBV które niszczy komórki skóry doprowadzając do nowotworów oraz tłumienia układu odpornościowego
– ochrania jelita przed toksynami (badanie przeprowadzone na świniach)
– Ochrania przed powstaniem kamieni(szczawianowych) nerkowych – jest to problem zwłaszcza u ludzi będących na diecie PALEO
– kwas fitynowy przyciąga metale ciężkie, mykotoksyny, uran, żelazo i mangan posiadając jakby nie patrzec właściwości chelatacyjne(absorbujące metale ciężkie). Mangan jest w pewnych chorobach pożądany(Borelioza – o czym pisałem już tutaj) to samo żelazo(ehrlichia, yersinioza, babeszjoza o czym pisałem już tutaj)
– kwas fitynowy zmniejsza ilość kwasu moczowego( jest on problemem w dnie moczanowej,boreliozie i nie prawidłowej detoksykacji organizmu który ma problem z przetwarzaniem amoniaku do mocznika oraz w autyzmie) a wszystko to dzięki blokowaniu enzymu oksydazy ksantynowej dzięki czemu kwas moczowy nie kumuluję się w organizmie
– kwas fitynowy hamuje rozmnażanie się wirusa HIV(tylko w początkowej fazie infekcji)
– zwiększa biodostępność flawonów(zwiększa biodostepność izoramentyny, kampferolu i kwercytyny)
Na co należy uważać spożywając produkty z kwasem fitynowym?
– Na pewno na cynk – z powodu jego braku mogą wystąpić problemy gastryczne jak i też inne spowodowane brakiem tego minerału. Dieta bogata w kwas fitynowy dostarcza sporej ilości miedzi oraz blokuje absorbcję cynku także suplementacja cynku jak najbardziej wskazana.
– Wapń – zabawne, że pomimo wiązania się kwasu fitynowego z wapniem osłania przed osteoporozom – zapewne chodzi o wiązanie z wapniem który jest u ludziach w nadpodaży.
– Magnez – kolejny paradoks bo produkty z kwasem fitynowym są bogate w magnez. Także nie bałbym się o utratę tego minerału z porcji jedzenia które zawiera kwas fitynowy a już tym bardziej z organizmu (tj.przed jedzeniem posiłku z kwasem fitynowym lub też jakiś czas po nim)
– Chrom – istnieją badania, które mówią iż kwas fitynowy wiąże się z chromem powodując jego niedobór. Jest to bardzo rzadki problem. chciałbym podpowiedzieć, iż pomimo wszystko(tj.diety bogatej we wszystkie składniki odżywcze) suplementacje chromem w ilości 200mcg a u cukrzyków lub z ryzykiem cukrzycy 800mg w podzielonych dawkach.
– Żelazo – Większość ludzi ma wysokie poziomy żelaza(dieta z dużą ilością mięsa) także nie widzę tutaj potencjalnego problemu(sam mam lekko ponad max.średnie poziomy żelaza)
– Mangan i jego absorbcja przez kwas fitynowy nie powinien być dla większości problemem gdyż większość ludzi spożywających produkty z dużą zawartością skrobi dostarczają go w odpowiednich ilościach
– Miedź – absorbcja miedzi jest zwiększona przez kwas fitynowy w diecie z niedoborem miedzi. Jak wyżej, diety skrobiowe są bogate w miedź, polecam suplementację cynkiem(cytrynian cynku).

 

Co można zrobić, aby zmniejszyć kwas fitynowy i jednocześnie zwiększyć absorbcję minerałów?
– Dodatek siarki – cebula,czosnek lub MSM(siarka na stawy w popularnych suplementach) zmniejsza ilość kwasu fitynowego. W czasie eksperymentu naukowcy z Indi dodawali do 10 g zboża po 0,25 i 0,5 g czosnku oraz 1,5 i 3 g cebuli. Okazało się, że biodostępność żelaza zwiększyła się o 9,4–65,9% (ziarno) i 9,9-73,3% (rośliny strączkowe). Biodostępność cynku zwiększyła się o 10,4-159,4% (ziarno) i 9,8-49,8% (strączkowe). Badanie przeprowadzone zostało zarówno na surowych jak i gotowanych produktach i efekty były podobne.
– Dodanie kwasu askorbinowego do posiłku zwiększa wchłajalność żelaza
– O ile w przypadku ziarna pszenicy, ryżu czy jęczmienia już 2-godzinne moczenie w lekko zakwaszonym środowisku (dodatek jogurtu lub serwatki) w temperaturze 45 st.C praktycznie eliminuje kwas fitynowy, o tyle owies czy kukurydza nawet po 12 godzinach zachowują 75% kwasu fitynowego
– Prostym sposobem na redukcję kwasu fitynowego jest dodanie do płatków owsianych trochę świeżo zmielonego ryżu, pszenicy czy gryki i następnie moczenie przez kilka godzin. Zalecane proporcje to 10% mąki bogatej w fitazę(to ona rozkłada kwas fitynowy w roślinach strączkowych czy też w ziarnach) i 90% płatków owsianych
Podsumowując – wystrzeganie się takiego produktu diety jak płatki owsiane z rana w moim przekonaniu to duży błąd. Pisałem już wcześniej o wytwarzaniu przez bakterie jelit kwasu masłowego przy obecności opornej skrobi(np. właśnie z płatków owsianych BIO tutaj). W odniesieniu do w/w scharakteryzowanych argumentów płatki owsiane(i zawarte w nich kwas fitynowy) były dla mnie za młodu i dalej będą jednym z najwartościowszych produktów diety gwarantujących pomoc w uzyskaniu lub odzyskaniu pełni zdrowia.

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;-)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

 

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153292/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24462958
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24009840
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14738912
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21895422
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23285690
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23285696
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021000/?tool=pubmed
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172812/#R39
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19802565
circres.ahajournals.org/content/110/10/1276.full
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23424873
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16979586
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20127021
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22655458
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12594974
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23285695
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16979586
researchgate.net/publication/43259352_Dietary_phytic_acid_lowers_the_blood_glucose_level_in_diabetic_KK_mice
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664725
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15999878
globalhealingcenter.com/natural-health/phytase/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3630965
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18255213
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21331377
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20930278
hindawi.com/journals/aps/2013/172494/fig3/
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11030616
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053869
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21794821
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060432/
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/baap.12000/abstract
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20971622#
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9764452
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127264
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10961468
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17627956
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955247
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14738912
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625947
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24462958
sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286309000849
repositories.tdl.org/ttu-ir/bitstream/handle/2346/8583/31295002607728.pdf?sequence=1
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3373335
ppr.pl/rolnictwo/pasze/fitaza-w-zywieniu-zwierzat-1656
wegedzieciak.pl/printview.php?t=1347&start=0&sid=46dc8102aaac5d9faf8d5547b98e13a8
cyberbaba.pl/odzywianie/11-skladniki-odzywcze/2111-kwas-fitynowy-i-mineraly
aem.asm.org/content/80/3/943.full
slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=2512.0
naturalnews.com/031696_phytic_acid_whole_grains.html
authoritynutrition.com/phytic-acid-101/
precisionnutrition.com/all-about-phytates-phytic-acid
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1989423
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277774
ajcn.nutrition.org/content/102/6/1389.abstract
ajcn.nutrition.org/content/49/1/140.abstract
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368651

Podziel się tym artykulem na facebooku:

2 odpowiedzi na „Kwas fitynowy i jego właściwości”

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    
    Płatne konsultacje

    Konsultacje zdrowotne
    rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

    Ankieta

    Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

    Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

    View Results

    Loading ... Loading ...

    Archiwum