Kombucha (kombucza) – grzyb herbaciany o wyjątkowych właściwościach

Kombucha (kombucza) to herbata wytworzona z cukru, grzybka leczniczego, bakterii i naturalnie samej herbaty. Wszystko to fermentuje herbatę dając jej tym samym prozdrowotne właściwości które znane są w Chinach, Korei, Japonii czy Rosji.
1)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673. Co takiego dokładnie powoduje,w leczeniu jakich dolegliwości sprzyja i co ewentualnie może spowodować(z negatywnych skutków ubocznych)?

 

  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze względem gatunku Malasseizia(grzyb powodujący problemy skórne a dokładnie łojotokowe zapalenie skóry) 2)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28959793
  • Możliwe, że podwyższa poziomy katalazy(CAT) i dysmutazy nadtlenkowej(SOD) w wątrobie i nerkach, wykazuje działanie obniżające cholesterol 3)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25856715
  • Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Hamuje aktywację kaspazy 3 (powoduje ona śmierć komórkową) u szczurów z cukrzycą. 4)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23907022
  • Gluconacetobacter sp. A4 to bakteria probiotyczna w kombuchy, która przyczynia się do pełnienia przez tą herbatkę funkcji hepaprotekcyjnych(ochronnych względem wątroby). 5)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23716136
  • Hamuje alfa amylazę i lipazę we krwi i trzustce oraz hamuje zwiększone poziomy glukozy we krwi. Zwiększa poziomy cholesterolu HDL i spowalnia absorbcję cholesterolu LDL i trójglicerydów. Obniża poziomy markerów wątrobowych. 6)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591682
  • Herbata Kombucha wykazuje działanie przeciwwrzodowe poprzez hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego 7)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776478
  • Chroni przed hepatoksycznością paracetamolu i nie tylko. Wykazuje działanie antyoksydacyjne. 8)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21388793 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19420997
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze względem Streptococcus aureus (gronkowiec złocisty) i escherichia coli oraz bakteriostatyczne względem salmonella enteritidis. 9)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18979556
  • Zawiera w sobie takie substancje jak isorhamnetin która wykazuje działanie przeciwbakteryjne – sama Kombucha wykazuje działanie przeciwko enterobakteriom. 10)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27638313

 

  • Wykazuje właściwości antyoksydacyjne 11)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471559
  • Działa energetyzująco i wspiera leczenie chorób metabolicznych. 12)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
  • Wspiera regeneracje nerek, chroni przed zanieczyszczeniami środowiskowymi. 13)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943946
  • Przeciwdziała utlenianiu się tłuszczy(peroksydacja lipidów) oraz powstrzymuje spadki glutationu w przypadku ekspozycji na zimno oraz niedotlenienie. 14)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11723720
  • Myszy spożywające kombuche żyją dłużej jednak brak jest takich badań na ludziach 15)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10978857
  • Chroni przed toksycznością chromu sześciowartościowego 16)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10904168
  • Wykazuje działanie bakteriobójcze wobec Staphylococcus aureus, Shigella sonnei, Escherichia coli, Aeromonas hydrophila, Yersinia enterolitica, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter cloacae, Staphylococcus epidermis, Campylobacter jejuni, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Helicobacter pylori i Listeria monocytogenes 17)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10888589
  • Może chronić przed powstawaniem zrostów otrzewnej 18)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3452607/
  • Ekstrakt z herbaty kombucha zmniejsza przeżywalność komórek rakowych i zapobiega angiogenozie(tworzeniu się naczyń krwionośnych). Robi to poprzez zahamowanie czynników zapalnych takich jak COX2, IL-8, metaloproteinazy, VEGF w tkankach raka. Może zapobiegać rakowi żołądka 19)onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12073/full 20)dx.doi.org/10.1155/2015/591869
  • Naukowcy zaobserwowali że osoby z nowotworami nie mają kwasu mlekowego w ich organizmach i mają alkaliczne pH krwi. Kombucha może przywrócic pH do normalnego poziomu i zwiększyć koncentracje kwasu mlekowego. 21)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
  • Obniża cukier we krwi, przeciwdziała uszkodzeniom komórek beta trzustki które odgrywają główną rolę w wytwarzaniu insuliny. 22)sciencedirect.com/science/article/pii/S096399690000067323)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3403982/
  • Obniża cholesterol, stany zapalne i ciśnienie krwi. Jest to przydatne w protekcji przed chorobami serca. 24)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
  • Wykazuje efekt zbliżony do probiotyków – walczy z patologicznymi mikroorganizmami, polepsza trawienie i wspiera regeneracje jelit. 25)dx.doi.org/10.1155/2015/591869
  • Kwas glukuronowy zawarty w kombuchy wspiera procesy detoksykacyjne wątroby. Takie samo działanie ma kwas jabłkowy który także ma działanie detoksykacyjne(pomaga w pozbyciu się metali ciężkich i eliminacji toksyn).
    26)dx.doi.org/10.1155/2015/59186927)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3403982/ 28)altmedrev.com/publications/7/4/336.pdf29)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673 30)onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12073/full
  • Może poprawić stan zdrowia osób z dną moczanową, artretyzmem i kamieniami nerkowymi 31)dx.doi.org/10.1155/2015/591869
  • Zawiera kwas masłowy który ma właściwości chroniące ściany komórkowe. Ponadto wzmacnia śluzówkę jelita(razem z kwasem glukuronowym) i chroni przed pasożytami. Ponadto zwiększa cyrkulację krwi oraz zapobiega zatwardzeniom, wykazuje również właściwości antynowotworowe.
    32)dx.doi.org/10.1155/2015/59186933)dx.doi.org/10.1155/2015/59186934)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559235/
  • Zawiera kwas mlekowy który potrzebny jest jako energia dla neuronów w mózgu. Komórki gleju przetważają glukozę do kwasu mlekowego a ten jest dostarczany do neuronów. Odgrywa on ważną rolę w rozwoju mózgu.
    35)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390802/
  • Kwas jabłkowy zawarty w kombuchy z kolei wspiera mitochondria, redukuje zmęczenie tkanki mięśniowe i zwiększa tym samym jej wydajność(zapobiega bólowi). Jest pomocny we wsparciu fibromyalgi, polepsza jakość skóry, pogrubia pory skóry co prowadzi do jej lepszego wyglądu.36)dx.doi.org/10.1155/2015/59186937)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8587088 38)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1924546739)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11358110
  • Kwas usninowy zawarty w Kombuchy – wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. 40)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC525405/41)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
  • Kwas szczawiowy zawarty w Kombuchy – pomaga w produkcji ATP (ważny element metabolizmu energetycznego). 42)dx.doi.org/10.1155/2015/591869

 

Herbata kombucha i ewentualne skutki uboczne

  • Nie polecam w przypadku nadmiernie pobudzonych komórek tucznych / histaminy.
  • Może powodować reakcje alergiczne czy też problemy żołądkowe 43)sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
  • Podejrzewa się, że może powodować kwasicę metaboliczną, uszkodzenia wątroby i infekcyjne zapalenia skóry w rzadkich przypadkach jednak w rzeczywistości pita jest przez dziesiątki milionów codziennie a takie przypadki notowane są ekstremalnie rzadko44)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367
  • Wytwarzanie herbaty Kombucha w naczyniu ceramicznym może doprowadzić do przenikania metali ciężkich do tego napoju (przypadek małzeństwa, które zatruło się tak ołowiem). 45)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9887919 
  • Może powodować alergie (2 przypadki w literaturze) czy też żółtaczkę oraz nudności i wymioty jak i bóle głowy i szyi. 46)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9346462
  • Przypadek człowieka z HIV który po wypiciu herbaty kombucha dostał kwasicy metabolicznej, uszkodzenia nerek oraz hipertermii 47)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19460826

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Obserwuj mnie na instagramie www.instagram.com/premyslaw84

Głosuj i wybieraj kolejne tematy – prawa strona bloga – zakładka „Ankieta”

Literatura

Literatura
1, 21, 22, 24, 41, 43sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
2ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28959793
3ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25856715
4ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23907022
5ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23716136
6ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591682
7ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776478
8ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21388793
9ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18979556
10ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27638313
11ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26471559
12ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
13ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943946
14ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11723720
15ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10978857
16ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10904168
17ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10888589
18ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3452607/
19, 30onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12073/full
20, 25, 26, 31, 32, 33, 36, 42dx.doi.org/10.1155/2015/591869
23, 27ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3403982/
28altmedrev.com/publications/7/4/336.pdf
29sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996900000673
34ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3559235/
35ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390802/
37ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8587088
38ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19245467
39ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11358110
40ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC525405/
44ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367
45ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9887919
46ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9346462
47ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19460826
Podziel się tym artykulem na facebooku:

Jedna odpowiedź na „Kombucha (kombucza) – grzyb herbaciany o wyjątkowych właściwościach”

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    
    Płatne konsultacje

    Konsultacje zdrowotne
    rejestracja@zdrowiebeztajemnic.pl

    Ankieta

    Który z ponizszych artykulów chcialbys /chcialabys przeczytac?

    Który z poniższych artykułów chciałbyś /chciałabyś przeczytać?

    View Results

    Loading ... Loading ...

    Archiwum