Izomalt – słodzik jeden z wielu, za i przeciw jego spożywania

Izomalt(Palatinit) syntetyczna substancja słodząca, pełni też funkcję przeciwzbrylającą i wypełniającą. Dodawany przede wszystkim do produktów dietetycznych i o obniżonej kaloryczności, napojów, produktów mlecznych, deserów, gum do żucia, wyrobów cukierniczych. Tyle to dowiesz się z każdego zwykłego bloga i wikipedi. 1)pl.wikipedia.org/wiki/Izomalt Ale co jeszcze może powodować ten wydawałoby się bezpieczny słodzik?

 

  •  Wykazuje niższe ryzyko wywołania próchnicy niż sacharoza2) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7269663
  • Może spowodować wiatry i wzdęcia(czyli jak na moje oko ze względu na fermentacje…). 3)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1585682
  • Metabolizowany jest przez bakterie z gatunku bifidobacterium powodując zwiększenie się maślanu. Na dodatek posiada niski indeks glikemiczny (IG).
    4)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441915
  • Zmniejsza problemy z poziomem cukru u cukrzyków (wykazuje 36% mniejszy skok glukozy po spożyciu czekolady bogatej w izomalt w porównaniu do czekolady z sacharozą). W innym badaniu podawanie 30gram isomaltu dziennie zamiast zwykłego cukru zmniejsza poziomy glukozy we krwi, insuliny oraz ogólną insulinooporność. 5)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1782928 6)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19701877
  • Jako że jest to cukier alkoholowy powoduje pewne zaburzenia wchłaniania w jelicie cienkim substancji odżywczych 7)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1783248
    8)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7859694
  • Jest składnikiem prebiotyków(probiotyki tj.dobre bakterie plus cukry takie jak właśnie isomalt, sorbitol czy stevia).9) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23786900
  • Wolniej stymuluje wytwarzanie glucagon-like peptide 1(glukagonopodobny peptyd-1) (GLP-1)(jest to peptyd który odpowiedzialny jest za uwalnianie insuliny) po posiłku, ponadto spowalnia opróżnienie żołądka(a samo jedzenie później zostaje dłużej w jelitach przez co może fermentować) z jedzenia wolniej niż inne cukry.10)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158727
  • Może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, może powodować biegunki oraz wzdęcia jeśli spożywany w dawce 50gram lub więcej(pod tym względem ksylitol jest
    lepiej tolerowany). 11)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/
  • Sprzyja namnażaniu się Streptococcus sobrinus, który po spożyciu isomaltu obniża pH do 4.1 (prawidłowe powinno wynosić 5.5) 12)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444340
  • W teście na pusty żołądek podano 50gram isomaltu a później 50gram glukozy i na odwrót. Glukoza spowodowała gwałtowny wzrost cukru we krwi, insuliny i C-peptydu. Isomalt powodował naturalnie wzrost wszystkich 3 w/w paramterów ale znacznie mniejszy niż czysta glukoza. 13)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6754331
  • Większe ilości sprzyjają częstrzemu wydalaniu kału i zmniejszonej ilości oddawania moczu. 14)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8490000
  • Test wodorowy wykazuje b.wysokie wyniki po spożyciu międzyinnymi isomaltu – sugeruje to tylko częsciowe trawienie treści pokarmowej czyli ponownie – isomanitol sprzyja fermentacji pokarmu w jelicie cienkim. 15)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2697552
  • Zmniejsza wyrzut glukozy do krwi o ok.25% w porównaniu z glukozą 16)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3676242
  • Już 25gram może spowodować lekkie przeczyszczenie(u dzieci), u dorosłych 40gram. 17)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12122552
  • Zwiększa absorbcję i transport wapnia z jelit. 18)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064809
  • S.mutans (bakterie odpowiedzialne za próchnicę) nie są w stanie produkować kwasów z izomaltu także nie spowoduje on próchnicy.  19)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/274266

 

Niestety mnie on nie przekonuje z tego względu, że to po prostu syntetyk + przekonałem się już o jego fermentujących właściwościach…Akurat mnie już przy 15gramach przeczyszczał także wartości w stylu przeczyszczanie przy 20-40gramach lub więcej to kwestia zdecydowanie indywidualna.

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Literatura   [ + ]

1. pl.wikipedia.org/wiki/Izomalt
2. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7269663
3. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1585682
4. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441915
5. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1782928
6. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19701877
7. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1783248
8. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7859694
9. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23786900
10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158727
11. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/
12. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444340
13. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6754331
14. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8490000
15. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2697552
16. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3676242
17. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12122552
18. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064809
19. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/274266

Jedna odpowiedź na „Izomalt – słodzik jeden z wielu, za i przeciw jego spożywania”

  • Doświadczyłam dziś “dobrodziejstwa” izomaltu. kupiłam sobie w sklepie ze zdrową żywnością paczuszkę (60 g) cukiereczków ziołowo-owocowych. przez popołudnie i wieczór podjadałam sobie po dwa… A koło północy zaczęło się: gazy w ilości, której rzadko doświadczam (mimo zespołu nadwrażliwości jelit) i w efekcie końcowych ostry efekt przeczyszczający… Uffff! Na opakowaniu było ostrzeżenie, ale aż tak gwałtownego efektu nie spodziewałam się! ostrzegam tych, którzy, unikają sacharozy czy cukrów prostych: ostrożnie z izomaltem.
    Przepraszam za te wielkie litery (wg netykiety krzyczę), ale edytor tekstu na tej stronie nie daje możliwości wyboru małych liter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darowizna edukacyjna

Jeśli podoba Ci się ten blog, wspomóż mniejszą lub większą kwotą moją edukację w zakresie medycyny alternatywnej (kursy/szkolenia, książki, urządzenia).

Najbliższe artykuły
  • ILADS 2015: Z ławki na brzeg łóżka: Wprowadzenie badań w praktykę kliniczną cz.4
  • “Syndrom kleszcza” – konferencja na temat boreliozy – Amsterdam, Holandia 2016 cz.1
  • “Syndrom kleszcza” – konferencja na temat boreliozy – Amsterdam, Holandia 2016 cz.2
  • “Syndrom kleszcza” – konferencja na temat boreliozy – Amsterdam, Holandia 2016 cz.3
  • “Syndrom kleszcza” – konferencja na temat boreliozy – Amsterdam, Holandia 2016 cz.4
  • “Syndrom kleszcza” – konferencja na temat boreliozy – Amsterdam, Holandia 2016 cz.5
stat4u

pokoj na wynajem gdansk