Izomalt – słodzik jeden z wielu, za i przeciw jego spożywania

Izomalt(Palatinit) syntetyczna substancja słodząca, pełni też funkcję przeciwzbrylającą i wypełniającą. Dodawany przede wszystkim do produktów dietetycznych i o obniżonej kaloryczności, napojów, produktów mlecznych, deserów, gum do żucia, wyrobów cukierniczych. Tyle to dowiesz się z każdego zwykłego bloga i wikipedi. 1)pl.wikipedia.org/wiki/Izomalt Ale co jeszcze może powodować ten wydawałoby się bezpieczny słodzik?

 

  •  Wykazuje niższe ryzyko wywołania próchnicy niż sacharoza2) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7269663
  • Może spowodować wiatry i wzdęcia(czyli jak na moje oko ze względu na fermentacje…). 3)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1585682
  • Metabolizowany jest przez bakterie z gatunku bifidobacterium powodując zwiększenie się maślanu. Na dodatek posiada niski indeks glikemiczny (IG).
    4)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441915
  • Zmniejsza problemy z poziomem cukru u cukrzyków (wykazuje 36% mniejszy skok glukozy po spożyciu czekolady bogatej w izomalt w porównaniu do czekolady z sacharozą). W innym badaniu podawanie 30gram isomaltu dziennie zamiast zwykłego cukru zmniejsza poziomy glukozy we krwi, insuliny oraz ogólną insulinooporność. 5)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1782928 6)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19701877
  • Jako że jest to cukier alkoholowy powoduje pewne zaburzenia wchłaniania w jelicie cienkim substancji odżywczych 7)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1783248
    8)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7859694
  • Jest składnikiem prebiotyków(probiotyki tj.dobre bakterie plus cukry takie jak właśnie isomalt, sorbitol czy stevia).9) ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23786900
  • Wolniej stymuluje wytwarzanie glucagon-like peptide 1(glukagonopodobny peptyd-1) (GLP-1)(jest to peptyd który odpowiedzialny jest za uwalnianie insuliny) po posiłku, ponadto spowalnia opróżnienie żołądka(a samo jedzenie później zostaje dłużej w jelitach przez co może fermentować) z jedzenia wolniej niż inne cukry.10)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158727
  • Może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, może powodować biegunki oraz wzdęcia jeśli spożywany w dawce 50gram lub więcej(pod tym względem ksylitol jest
    lepiej tolerowany). 11)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/
  • Sprzyja namnażaniu się Streptococcus sobrinus, który po spożyciu isomaltu obniża pH do 4.1 (prawidłowe powinno wynosić 5.5) 12)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444340
  • W teście na pusty żołądek podano 50gram isomaltu a później 50gram glukozy i na odwrót. Glukoza spowodowała gwałtowny wzrost cukru we krwi, insuliny i C-peptydu. Isomalt powodował naturalnie wzrost wszystkich 3 w/w paramterów ale znacznie mniejszy niż czysta glukoza. 13)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6754331
  • Większe ilości sprzyjają częstrzemu wydalaniu kału i zmniejszonej ilości oddawania moczu. 14)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8490000
  • Test wodorowy wykazuje b.wysokie wyniki po spożyciu międzyinnymi isomaltu – sugeruje to tylko częsciowe trawienie treści pokarmowej czyli ponownie – isomanitol sprzyja fermentacji pokarmu w jelicie cienkim. 15)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2697552
  • Zmniejsza wyrzut glukozy do krwi o ok.25% w porównaniu z glukozą 16)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3676242
  • Już 25gram może spowodować lekkie przeczyszczenie(u dzieci), u dorosłych 40gram. 17)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12122552
  • Zwiększa absorbcję i transport wapnia z jelit. 18)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064809
  • S.mutans (bakterie odpowiedzialne za próchnicę) nie są w stanie produkować kwasów z izomaltu także nie spowoduje on próchnicy.  19)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/274266

 

Niestety mnie on nie przekonuje z tego względu, że to po prostu syntetyk + przekonałem się już o jego fermentujących właściwościach…Akurat mnie już przy 15gramach przeczyszczał także wartości w stylu przeczyszczanie przy 20-40gramach lub więcej to kwestia zdecydowanie indywidualna.

 

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB, gdzie znajdziesz też dodatkowe newsy, których tutaj nie publikuje https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Literatura   [ + ]

1. pl.wikipedia.org/wiki/Izomalt
2. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7269663
3. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1585682
4. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16441915
5. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1782928
6. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19701877
7. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1783248
8. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7859694
9. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23786900
10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158727
11. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/
12. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19444340
13. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6754331
14. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8490000
15. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2697552
16. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3676242
17. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12122552
18. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064809
19. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/274266

One Response to Izomalt – słodzik jeden z wielu, za i przeciw jego spożywania

  • Doświadczyłam dziś “dobrodziejstwa” izomaltu. kupiłam sobie w sklepie ze zdrową żywnością paczuszkę (60 g) cukiereczków ziołowo-owocowych. przez popołudnie i wieczór podjadałam sobie po dwa… A koło północy zaczęło się: gazy w ilości, której rzadko doświadczam (mimo zespołu nadwrażliwości jelit) i w efekcie końcowych ostry efekt przeczyszczający… Uffff! Na opakowaniu było ostrzeżenie, ale aż tak gwałtownego efektu nie spodziewałam się! ostrzegam tych, którzy, unikają sacharozy czy cukrów prostych: ostrożnie z izomaltem.
    Przepraszam za te wielkie litery (wg netykiety krzyczę), ale edytor tekstu na tej stronie nie daje możliwości wyboru małych liter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Darowizna edukacyjna

Jeśli podoba Ci się ten blog, wspomóż mniejszą lub większą kwotą moją edukację w zakresie medycyny alternatywnej (kursy/szkolenia, książki, urządzenia).

Najbliższe artykuły
  • Późniejsze zaciśnięcie i przecięcie pępowiny przy porodzie i prozdrowotne skutki tego działania
Archiwum
stat4u

pokoj na wynajem gdansk