Akkermansia mucinphila – strażnik szczelności twoich jelit w autyzmie, crohnie, cukrzycy i nowotworach


Akkermansia mucinphila jest to bakteria beztlenowa, gram ujemna, należąca do grupy verrucomicrobia, która produkuje krótkołancuchowe kwasy tłuszczowe(SCFA) odpowiedzialne praktycznie za wszystkie funkcje w organizmie człowieka(pośrednio lub bezpośrednio). To produkowany przez nią maślan wzmacnia barierę ochronną jelita grubego i jest niezwykle ważnym źródłem energii dla komórek jelita i nie tylko, gdyż regeneruje nabłonek jelita chroniąc tym samym przed przedostawaniem się bakterii i toksyn do krwiobiegu, poprawia wzrost kosmków jelitowych i wiele wiele innych. Nie udało się jej wydać w formie probiotyku dla ludzi(jeszcze).

Akkermansia mucinphila to strażnik szczelności twoich jelit. Degraduje mucyne(element śluzówki jelita) na kwas propionowy i octowy i żyje w symbiozie z naszym organizmem a raczej ze śluzówką jelita. Posiada funkcje regulujące układ odpornościowy, wpływa na metaboliczne ścieżki sygnałowe oraz jest swego rodzaju konkurencją dla innej – patologicznej mikrobioty w twoich jelitach. Żyje po prostu w symbiozie z Tobą i twoimi organami jakimi są jelita, wykazując wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych. 1)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28530168
2)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21904534. Mała uwagą – degradacja mucyny polega na rozbijaniu uszkodzonej lub martwych elementów śluzówki. Niestety nadmiar jak i niedobór Akkermansia jest szkodzliwy (jak wszystkiego na tym świecie – zresztą zaraz dowiesz się wszystkiego…).

 

Właściwości bakterii Akkermansia Muciniphila

  • Bakteria ta jest częścią mikrobiomu człowieka, osadza się w jelitach od jego narodzin i rozwija przez rok aby osiągnąć stężenie takie,jakie notuje się u dorosłych ludzi. Następnie w podeszłym wieku stężenie tych bakterii spada. 3)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17933936
  • A.muciniphila sprzyja lepszemu stanu metabolicznemu, obniża glukozę w osoczu na czczo, stężenie trójglicerydów i rozkład tłuszczów w ciele. Im wyższy poziom tych bakterii tym lepsza wrażliwość komórek organizmu na insulinę. 4)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26100928

 

Niskie poziomy Akkermansia muciniphila znajdowane są u dzieci z autyzmem co sugeruje problemy z nieszczelnością śluzówki jelit. 5)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3187122/

 

  • Polepsza status metaboliczny w przypadku cukrzycy typu 2. Niweluje endotoksemie spowodowaną przez dietę wysokotłuszczową, zwiększa integralność śluzówki jelit do której się przylepia. 6)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25795669
  • Helicobacter typhlonius wraz z Akkermansia muciniphila zmniejszają nowotwory jelit, ale i też grubość śluzówki jelita. 7)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26320104
  • W chorobach sercowo-naczyniowych oraz w przekrwieniu bezobjawowym poziomy A.muciniphila są obniżone. 8)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27622378
  • Stężenie tej bakterii w jelicie wynosi 1-3%. U dzieci otyłych występuje w zmniejszonej ilości tak samo jak i u ludzi z chorobami skóry(atopowe zapalenie skóry),z wrzodzejącym zapaleniem jelita grubego czy też z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Bakterie z tego gatunku pełnią rolę przeciwzapalną w jelitach gdyż hamują prozapalną cytokinę IL-6. 9)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303826/
  • Ludzie otyli posiadają w jelitach obniżone poziomy akkermansia muciniphila przez co ich śluzówka jest cieńsza i słabsza, tym samym przepuszczając różne metaboliczne endotoksyny utworzone przez inne bakterie takie jak toksyna LPS, która przedostaje się do krwiobiegu i powoduje chroniczne stany zapalne, które są związane między innymi z otyłością. 10)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25372730
  • Redukuje zapalenie okrężnicy i ogólnie w jelitach 11)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27982124 12)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27821438
  • NLRP6 to gen regulujący obfitość A.muccinphila w jelitach 13)cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30457-6 14)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28445725
  • U osób szczupłych liczebność tej bakterii jest znacznie większa 15)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26565087
  • W chorobie Leśniowskiego Crohna jak i we wrzodzejącym zapaleniu jelita grubego poziomy A. muciniphila są zredukowane. 16)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648002
  • W przypadku alergii występuje wysoki poziom bakterii z grupy Bacteroides a niski A.muciniphila. 17)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25985709
  • Z kolei dieta ketogeniczna zmniejsza za wysokie poziomy tej bakterii u autystów co łagodzi problemy neurologiczne(w tym konkretnym badaniu dzieci z autyzmem) 18)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27594980
  • Za duża liczebność Akkermansia muciniphila może zmniejszyć integralność bariery jelitowej i tym samym spowodować ryzyko powstania egzemy. 19)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27812181
  • Produkuje maślan także jest to bardzo pożyteczna bakteria 20)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24013136
  • W przypadku stanów przedcukrzycowych ilość w/w bakterii spada 21)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24013136
  • W przypadku infekcji Clostridium difficile (bakteria wywołująca biegunki i nie tylko) poziom A.muciniphila jest zwiększony przez co dochodzi do zaburzeń integralności błony śluzowej jelit i przedostawania się toksyn Clostridii do krwiobiegu. 22)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27252696
  • Nadmierna kolonizacja jelita przez A.muciniphila predysponuje do paradontozy(zapalenia przyzębia/dziąseł). 23)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27239990
  • W przypadku pozytywnego wyniku HLA-B27 i artretyzmu można spodziewać się nadmiernie podwyższonego poziomu akkermansia muciniphila. 24)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992013
  • W przypadku infekcji Salmonella, Akkermansia poteguje stany zapalne degradując śluzówkę jelita. 25)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24040367
  • Może złagodzić zmiany miażdzycowe poprzez ogólne zmniejszenie stanów zapalnych i przywrócenie prawidłowej struktury bariery jelitowej 26)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27143680
  • Polifenole zwiększają wzrost Akkermansia muciniphila oraz zmniejszają proporcję bakteri Firmicutes do Bacteroidetes. Dzięki takiemu działaniu obniżany jest stan zapalny w jelitach i w całym organizmie. 27)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25845659
  • U osób otyłych poziomy akkermansia muciniphila są wyraźnie obniżone w jelitach. To samo tyczy się otyłych kobiet w ciązy które mają także niskie poziomy bifidobacterium. Zwiększa to niestety poziomy cytokiny zapalnej IL-6. 28)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22546742 29)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22453296 30)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844065

 

W przypadku antybiotykoterapii poziomy akkermansia muciniphila rosną i wynosza pomiędzy 39-84% co prowadzi do totalnej degradacji bariery jelitowej. 31)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25888298

 

  • Przyspiesza leczenie skaleczeń/uszkodzeń jelita grubego poprzez stymulowanie proliferacji i migracji enterocytów w rejonie uszkodzenia. 32)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27571978
  • Metformina to lek syntetyczny używany w przypadku cukrzycy. Nie tylko polepsza szczelność bariery jelitowej poprzez przywrócenie połączeń ścisłych(białka okludyny-1) ale i również zwiększa poziomy bakterii Lactobacillus i Akkermansia muciniphila. 33)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27180982
  • Mleko matki zawiera poliaminy (substancje, które wspierają poprawną kolonizację jelit przez zdrowe bakterie oraz wspierają system immunologiczny noworodka – mieszanki mleczne dla dzieci nie zawierają tych substancji). Poliaminy regulują poziomy akkermansia muciniphila, lactobacillusa i bifidobacterium. 34)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24229796
  • Cofa problemy z otylością oraz insulinoopornością poprzez wydzielanie endokannabinoidów 35)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286571
  • Ich wysoki poziom zwiększa tolerancję na glukozę. Uważa się, że zwiększenie populacji tej bakterii przez metforminę to własnie sposób działania tego leku. 36)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23804561 37)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25038099 38)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27999002
  • A.muciniphila promuje integralność bariery jelitowej i poprawia stan zdrowia alkoholików tzn.osób z problemem z wątrobą związanym z alkoholem. Niestety sam alkohol uszczupla populacje A.muciniphila 39)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28550049
  • Osoby z przewlekłą pokrzywką mają niskie poziomy A.muciniphila 40)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28668239
  • Może służyć jako marker dysbiozy jelit(razem np. z obnizonym poziomem bakterii bacteroidetes). 41)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28446519
  • Poprawia wrażliwość organizmu na insulinę, zapobiega endotoksemii(zawaleniem toksynami wewnętrznymi w organizmie). 42)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28713349
  • Przyspiesza gojenię ran pooperacyjnych(operacje w jelicie grubym) 43)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28153961
  • U ludzi z Parkinsonem poziomy Akkermansia są podwyższone. 44)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28449715
  • Obniżenie populacji akkermansia muciniphila powoduje zmniejszenie się grubości śluzówki żołądka(staje się po prostu cieńsza) co zwiększa nieszczelność jelit i przedostawanie się toksyn jak i samych bakterii do krwiobiegu. 45)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966608
  • Posiada na swojej powierzchni białko Amuc_1100 , które reguluje układ odpornościowy w jelicie poprzez aktywację receptora TLR2 i TLR4. Prowadzi to do pobudzenia cytokiny przeciwzapalnej – IL-10(działanie takie wykazuje też lactobacillus plantarum WCFS10. 46)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28249045

  • Akkermansia m. zanika z wiekiem,kiedy pojawia się insulinooporność. 47)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24556473
  • U dzieci z alergiami poziomy Akkermansia są obniżone 48)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404014/
  • Niski poziom ma wpływ na nieprawidłowe funkcjonowanie adipocytów(komórek tłuszczowych) oraz zaburza właściwości i funkcjonowanie glukozy, insuliny, trójglicerydów, leptyny. 49)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26563823
  • Niskie poziomy obserwuje się u osób ze stanami zapalnymi jelit czy też zaburzeniami metabolicznymi 50)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26875998
  • Hamuje produkcję zapalnej cytokiny IL-6 przez e.coli 51)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24204633
  • Podanie wankomycyny(antybiotyk) u myszy powoduje mocne zwiekszenie populacji akkermansia i redukcje ryzyka cukrzycy typu 1 jednak zwiększa ryzyko pojawienia się astmy alergicznej(to zapewne poprzez mocny wpływ akkermansia na wytwarzanie cytokiny przeciwzapalnej IL-10 czyli odpowiedzi humoralnej układu odpornościowego) 52)ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273123/

 

Co zwiększa liczebność akkermansia muciniphila?

  • Olej rybi 53)sciencedaily.com/releases/2015/08/150827130139.htm
  • Probiotyki B. longum BB536 i L. rhamnosus HN001 54)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28487606
  • Pterostilbene obniża firmicutes i zwiększa Akkermansia. 55)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27377854
  • Rabarbar – ekstrakt 56)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26990039
  • Kapsaicyna 57)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28280490
  • Fructo-oligosacharydy w połączeniu z inuliną. 58)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28407078
  • CLA zwiększa nie tylko akkermansia m. ale i również poziomy Bacteroidetes także działa przeciwko dysbiozie i wspomaga zaleczenie ‘przeciekającego jelita’ 59)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25915857
  • Granat (ekstrakt) – bardzo silnie zwiększa ilośc akkermansia muciniphila 60)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2618964561)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940244
  • Arabinoksylan oraz inulina 62)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21883787
  • Cytokina przeciwzapalna IL-22 zwiększa integralność bariery jelitowej oraz zwiększa poziomy A.muciniphila. Dieta wysokotłuszczowa zwłaszcza z tłuszczami nasyconymi rozszczelnia śluzówkę jelita. 63)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27350069
  • Stosowanie diety FODMAP(unikanie produktów które mocno fermentują w jelitach) zwiększa ilości A.muciniphila 64)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27077959
  • Alkaloidy zawarte w kłączu Coptis(Rhizoma coptidis) zwiekszają poziomy omawianej bakterii w jelitach. 65)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27287254
  • Antrodia cinnamomea(jakaś z odmian cynamonu) redukuje niekorzystny stosunek bakterii Firmicutes do bacteroidetes i zwieksza Akkermansia muciniphila co hamuje stany zapalne, zapobiega dysbiozie, zapobiega otyłości. 66)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28630461
  • Kwasy żółciowe zwiekszają obfitość Akkermansia m. 67)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28115375
  • Wysoki interferon gamma redukuje populacje A.muciniphila, natomiast niski ją zwiększa. Ponadto A.muciniphila zwiększa tolerancję na glukozę stąd zakłada się, że zwiększone poziomy interferonu gamma, który zmniejsza populację A.muciniphila wpływa na gorszą tolerancję glukozy. 68)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27841267

 

Co zmniejsza liczebność akkermansia muciniphila?

  • Ziarna lnu (i to bardzo mocno) 69)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26878783
  • Ryż Yukihikari zmniejsza populacje akkermansia muciniphila. 70)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19772680
  • IPP czyli inhibitory pompy protonowej – leki stosowane do zatrzymania wytwarzania kwasu żołądkowego (w tym badaniu akurat omeprazol) 71)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25190469
  • Dieta wysokobiałkowa obniża poziomy A.muciniphila oraz bifidobacterium. 72)ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28629947

 

Jak sprawdzić liczebność Akkermansia muciniphila?

Status tak ekstremalnie ważnych bakterii jak Bacteroides czy omawiany szczep Akkermansia mucinphila można zbadać w Instytucie mikroekologii w Poznaniu(badanko Kyber tylko dokładnie nie pamiętam które bo jest ich kilka) (foto z takiego badania poniżej)

 

Patrząc na wynik powyżej akkermansia oraz Faecalibacterium są obniżone co już świadczy samo w sobie o przepuszczalności jelit i braku wytwarzania maślanu który je by ochronił. Niedobór bifido i lacto sugeruje konkretną dysbiozę. Podejrzewam, że osoba której powyższy wynik znalazłem gdzieś w internecie jak najbardziej może mieć problemy hashimoto, problemy skórne i zdecydowanie problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała(raczej będzie otyła).

 

Post wydał Ci się wartościowy?a może po prostu mnie lubisz ;)?podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!

Polub tego bloga na FB gdzie czasami wrzucam dodatkowe newsy nie publikowane na blogu https://www.facebook.com/zdrowiebeztajemnic

Literatura   [ + ]

1. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28530168
2. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21904534
3. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17933936
4. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26100928
5. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3187122/
6. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25795669
7. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26320104
8. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27622378
9. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303826/
10. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25372730
11. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27982124
12. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27821438
13. cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30457-6
14. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28445725
15. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26565087
16. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648002
17. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25985709
18. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27594980
19. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27812181
20, 21. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24013136
22. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27252696
23. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27239990
24. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992013
25. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24040367
26. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27143680
27. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25845659
28. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22546742
29. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22453296
30. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844065
31. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25888298
32. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27571978
33. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27180982
34. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24229796
35. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28286571
36. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23804561
37. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25038099
38. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27999002
39. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28550049
40. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28668239
41. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28446519
42. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28713349
43. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28153961
44. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28449715
45. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966608
46. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28249045
47. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24556473
48. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404014/
49. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26563823
50. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26875998
51. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24204633
52. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273123/
53. sciencedaily.com/releases/2015/08/150827130139.htm
54. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28487606
55. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27377854
56. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26990039
57. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28280490
58. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28407078
59. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25915857
60. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26189645
61. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940244
62. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21883787
63. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27350069
64. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27077959
65. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27287254
66. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28630461
67. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28115375
68. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27841267
69. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26878783
70. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19772680
71. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25190469
72. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28629947

10 Responses to Akkermansia mucinphila – strażnik szczelności twoich jelit w autyzmie, crohnie, cukrzycy i nowotworach

  • Wyleczył się pan naturalnymi metodami? A jeśli chodzi o florę bakteryjną, to według mnie ona często wywołuje problemy psychiczne. Czytałem o działaniu przeszczepu flory, podejrzewam że pan też.

  • Wiem, że w wielu miejscach o tym piszesz ale musze się spytać, co może być przyczyną ciągłego lęku, strachu bez powodu i co robić? Czasami jest to mocne czasami nawet mija, ale początki miałem już w dzieciństwie przed szkołą. Nie lubiłem się bawić z innymi, taka mała fobia społeczna.Teraz mam 17 lat i planuje jak się w przyszłości leczyć.Jak miałem 2 i pół roku przeszedłem chemioterapie która trochę uszkodziła mi nerki i zastanawiam się czy tylko nerki.

    • Mysle ze powinienes zaczac od candidy…

    • Jeżeli nerki są uszkodzone to wątroba pewnie jest mocno tą chemią zatruta . Można ją oczyścić ostropestem , metioniną i może jeszcze glicyną . Przydała by się pewnie witamina C z chlorkiem magnezu do przepłukania wątroby i nerek a także inne antyoksydanty . Podobne objawy może wywoływać niedobór sodu , którego wątroba jest magazynem a candida konsumentem . Nerki potrzebują koenzymu Q10 , omegę 3 i witaminę E z selenem dla odtrucia i regeneracji a także kwercetynę i rutynę tylko nie syntetyczną !

  • Niektóre opisy się wykluczają. znam osoby otyłe z paradontozą. Czyli jak to interpretować, za Malo czy za dużo tych bakterii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Darowizna edukacyjna

Jeśli podoba Ci się ten blog, wspomóż mniejszą lub większą kwotą moją edukację w zakresie medycyny alternatywnej (kursy/szkolenia, książki, urządzenia).

Najbliższe artykuły
  • Złocień maruna czyli fever few w bólach migrenowych i nie tylko
stat4u

pokoj na wynajem gdansk